αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΧάκερ ξεκίνησαν τον Α’ παγκόσμιο digital πόλεμο, με «χτυπήματα» σε πολλές χώρες

Χάκερ ξεκίνησαν τον Α’ παγκόσμιο digital πόλεμο, με «χτυπήματα» σε πολλές χώρες

Σε λίγο καιρό, είναι πιθανό να γράφεται στα βιβλία της Ιστορίας ως ο Α’ Παγκόσμιος Κυβερνοπόλεμος! Χάκερς εξαπέλυσαν επίθεση σε ιστότοπους και κόμβους από τη Ρωσία μέχρι την Αργεντινή επηρεάζοντας υποδομές και υπηρεσίες όπως σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα.

Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση εξαπολύθηκε με όπλα εργαλεία και λογισμικά που ανέπτυξε η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Πρόκειται για ιούς τύπου ransomware. Οι χάκερς μόλυναν με τον ιό εκατομμύρια υπολογιστές, σε όλες τις βαθμίδες χρηστών (από απλούς χρήστες μέχρι εταιρείες και οργανισμούς). Email που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης, προειδοποιήσεις ασφαλείας και άλλους φακέλους χρησιμοποιήθηκαν ως Δούρειοι Ίπποι και στη συνέχεια ο ιός κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις έχουν μολυνθεί υπολογιστές και συστήματα σε σχεδόν 100 χώρες, όπως αναφέρει το News.gr.

Ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast δήλωσαν πως παρατήρησαν 75.000 μολύνσεις σε 99 χώρες, με την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν να είναι οι κορυφαίοι στόχοι της επίθεσης.

Ασιατικές χώρες δεν έχουν αναφέρει ακόμη σημαντικές παραβιάσεις, όμως αξιωματούχοι στην περιοχή προχωρούν σε ελέγχους και η πλήρης έκταση της ζημιάς μπορεί να μην γίνει γνωστή για κάποιον καιρό.

Το… Απέραντο Γαλάζιο (Eternal Blue)

Οι χάκερ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, είναι πιθανό να εκμεταλλεύθηκαν ένα κομμάτι από τον κώδικα της NSA γνωστό ως «Eternal Blue» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα γνωστή ως Shadow Brokers, είπαν ερευνητές σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA.

Οι Shadow Brokers αποκάλυψαν το Eternal Blue στο πλαίσιο μιας σειράς εργαλείων χάκινγκ που είπαν πως ανήκουν στην αμερικανική μυστική υπηρεσία.

Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία, 100 χώρες δέχτηκαν επίθεση

Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec.

Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ’ ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες. Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι.

Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος έναν γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση αναφέρθηκαν στη Βρετανία, όπου νοσοκομεία και κλινικές αναγκάσθηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν χθες την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε πως μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν επίσης. «Προχωρούμε σε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn, επλήγησαν από κακόβουλο λογισμικό χθες καθώς μια κυβερνοεπίθεση δίχως προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο κλείδωσε χιλιάδες υπολογιστές, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως πολλές από τις οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες δρομολογίων σε διάφορους σταθμούς—στη Φραγκφούρτη και στο Νόιστατ, μεταξύ άλλων—αντ’ αυτών εμφάνιζαν μηνύματα του κακόβουλου λογισμικού WannaCrypt.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών (BSI) εξέδωσε αργά χθες Παρασκευή μια προειδοποίηση που επισημαίνει ότι το ransomware εξαπλώνεται μέσω δικτύων φαινομενικά από μόνο του και κάλεσε να γίνει το ταχύτερο εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας σε συστήματα με το λειτουργικό σύστημα Windows.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =