αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦτιάχνουν εταιρίες «φαντάσματα» και χρωστούν τεράστια ποσά στο δημόσιο- Ποιους ψάχνει η εφορία

Φτιάχνουν εταιρίες «φαντάσματα» και χρωστούν τεράστια ποσά στο δημόσιο- Ποιους ψάχνει η εφορία

Τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από επιχειρήσεις «φαντάσματα» και οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά αναζητούν οι φορολογικές αρχές. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ λύνει τα χέρια των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι πλέον μπορούν να αναζητήσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών-μαϊμούδων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής εις βάρος εικονικής επιχείρησης, οι πραγματικοί υπόχρεοι που υποκρύπτονται δεν έχουν την ιδιότητα των συνυπόχρεων προσώπων, διότι ευθύνονται ανεξαρτήτως από τα φαινόμενα πρόσωπα (εκείνα που εικονικά φέρονται ότι ασκούν την επιχείρηση) και κατά συνέπεια λαμβάνονται εις βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά, ασφαλιστικά, αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης, αφού συνταχθεί ιδιαίτερη έκθεση ελέγχου όπου θα καταλογιστούν οι ανάλογες κυρώσεις και σ’ αυτούς.

Το έργο πάντως των ελεγκτών δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο εντοπισμός των πραγματικών ιδιοκτητών απαιτεί σε βάθος έλεγχο και ενδεχομένως μαρτυρίες προσώπων που εργάσθηκαν για αυτές τις εταιρείες ή συναλλάχθηκαν μαζί τους.

Τα ποσά που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι εικονικές εταιρείες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ύψος των βεβαιωθέντων προστίμων, που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), ανήλθε σε 29,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 12 δισ. ευρώ αφορούν εικονικές εταιρείες, το χρέος των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο καθώς αυτά δεν διαγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Από την ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα μόνο, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

• Ποσοστό 13,57% ή ποσό 3,97 δισ. ευρώ των απαιτήσεων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορά την περίοδο 1976 – 2005, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 86,43% ή ποσό 25,28 δισ. ευρώ κατανέμεται στις χρήσεις 2006 – 2015.

• Το 35,66% των απαιτήσεων από πρόστιμα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς) και το 55,28% σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + fifteen =