αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο project στο Ελληνικό δείχνει να «βαλτώνει»- Τι έγινε στην πρόσφατη μαραθώνια συνεδρίαση που έληξε 2 τα ξημερώματα

Το project στο Ελληνικό δείχνει να «βαλτώνει»- Τι έγινε στην πρόσφατη μαραθώνια συνεδρίαση που έληξε 2 τα ξημερώματα

Η παρουσίαση κράτησε ώρες, οι εισηγήσεις των εφορειών και των διευθύνσεων το ίδιο, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχαν όλοι πολλά να πουν. Οταν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) κλήθηκαν να τοποθετηθούν αναφορικά με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού και της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ήταν πια περασμένες δύο το πρωί, μια δύσκολη ώρα για σοβαρές αποφάσεις, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Αν και δεν είναι προς το παρόν γνωστό πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση, το πιθανότερο είναι πως το θέμα θα ενταχθεί σε μία από τις επόμενες διατάξεις του Συμβουλίου, καθώς το ζήτημα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και το ΚΑΣ επιδιώκει εδώ και καιρό να καταρρίψει την άποψη ότι δέχεται εντολές άνωθεν ή ότι το ενδιαφέρον του για την τήρηση του νόμου αγγίζει τα όρια της τυπολατρίας. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά για τους επιστήμονες (πόσο μάλλον για όσους ασχολούνται με τη μελέτη πολιτισμών του παρελθόντος) απ’ ό,τι για τους επενδυτές και οι ατελείωτες, υπερβολικά λεπτομερείς παρουσιάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους είναι εξοικειωμένοι με τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ. Κατά καιρούς, ορισμένοι πρόεδροι έχουν επιχειρήσει να επισπεύσουν τις διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το ερώτημα εάν ένα μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να υποκαταστήσει την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μιας περιοχής που χρήζει προστασίας (ή έστω να προηγηθεί της κήρυξης), ήταν στο επίκεντρο και αιωρούνταν πάνω από την αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μία κήρυξη θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, επιχείρημα το οποίο απέρριψαν οι αρχαιολόγοι, αποδεχόμενοι ωστόσο τις διαβεβαιώσεις του Ταμείου ότι οι αρχαιότητες του Ελληνικού αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου και θα αναδειχθούν ως πολύτιμα στοιχεία ιστορικότητας. Σε κάθε περίπτωση, το μνημόνιο έχει ήδη υπογραφεί και τα μέλη του Συμβουλίου είναι αναγκασμένα να λάβουν μία καθαρή απόφαση, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να εισηγηθούν μία κήρυξη, παρά μόνο να εκφέρουν γνώμη εφόσον το θέμα της κήρυξης τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

Πάντως, ακόμα και αν το ΚΑΣ δώσει το «πράσινο φως», κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν θα αποκαλύψει ευρήματα σε μία περιοχή 6.200 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν ήδη 19 οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, ενώ στο 50% της έκτασης το φυσικό ανάγλυφο παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτο. Τόσο το μνημόνιο συνεργασίας όσο και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπουν την προσωρινή διακοπή των εργασιών εάν κριθεί απαραίτητη η διενέργεια σωστικών ανασκαφών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =