αρχικηVIRALΤο Bletchley Park ξανά ζωντανεύει: Εκεί που οι Βρετανοί προσπαθούσαν να «σπάσουν» τους κωδικούς των Γερμανικών στρατευμάτων

Το Bletchley Park ξανά ζωντανεύει: Εκεί που οι Βρετανοί προσπαθούσαν να «σπάσουν» τους κωδικούς των Γερμανικών στρατευμάτων

Κέντρο εκπαίδευσης μιας νέας γενιάς ειδικών κυβερνοασφαλείας πρόκειται να δημιουργηθεί στον ιστορικό χώρο του Bletchley Park, στο Buckinghamshire της Μ. Βρετανίας.

Το Bletchley Park επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η «καρδιά» των βρετανικών προσπαθειών αποκωδικοποίησης των γερμανικών επικοινωνιών, όπου, με «πρωταγωνιστή» τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, επετεύχθη το «σπάσιμο» της συσκευής Enigma, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.

Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας σχολής κυβερνοασφαλείας για νεαρά άτομα ηλικιών 16-19 ετών, με στόχο, όπως είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, λόρδος Ράιντ, τη δημιουργία μιας «δεξαμενής ταλέντων» για τον χώρο της κυβερνοάμυνας. H σχολή αυτή, σε κτίριο της εποχής του πολέμου στο Bletchley, προορίζεται να ανοίξει το 2018. Το «National College of Cybersecurity» θα είναι δωρεάν για «ιδιαίτερα ταλαντούχους» σπουδαστές. Η έμφαση στα μαθήματα θα είναι στην κυβερνοασφάλεια, επικεντρώνοντας στα μαθηματικά, τη φυσική, την επιστήμη υπολογιστών ή τα οικονομικά. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας GCHQ- του βρετανικού αντίστοιχου της NSA- εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία.

epistrofi-sto-bletchley-park-sxoli-gia-eidikous-kubernoasfaleias-ston-istoriko-xoroΌπως τονίζει η Ναυτεμπορική, η δουλειά που γινόταν στο Bletchley Park ήταν για δεκαετίες το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Βρετανίας, και το κοινό έμαθε για αυτήν μόλις το 1974, όταν ένας βετεράνος ειδικός στο σπάσιμο κωδικών προέβη σε αποκαλύψεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκεί βρισκόταν το Government Code and Cypher School (GC&CS), που είχε να κάνει με το σπάσιμο των κωδικών που προστάτευαν τις γερμανικές και τις ιαπωνικές επικοινωνίες. Η δουλειά των συγκεκριμένων ερευνητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άλαν Τούρινγκ, σήμανε την αρχή της εποχής των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =