αρχικηVIRALΤο σπίτι στο Κεφαλάρι που χωρίζεται σε δύο μέρη: Ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίσμα και ένα σύγχρονο κτίριο (ΦΩΤΟ)

Το σπίτι στο Κεφαλάρι που χωρίζεται σε δύο μέρη: Ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίσμα και ένα σύγχρονο κτίριο (ΦΩΤΟ)

Η κατοικία στο Κεφαλάρι σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να εκπληρώσει το όνειρο του ιδιοκτήτη της. Το όνειρο για ένα σπίτι που θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα θα ικανοποιεί και τις πιο βαθιές του επιθυμίες, εκείνες που πηγάζουν μέσα από το υποσυνείδητό του. Από τη μια η αγάπη του για το παλαιό, το κλασικό, τις αντίκες και από την άλλη η γοητεία που ασκεί το σύγχρονο. Οι απλές γεωμετρικές φόρμες, η αίσθηση της καθαρότητας και το χρώμα, οδήγησαν σε μία αρχιτεκτονική λύση όπου το “παλαιό” και το νέο αλληλοσυμπληρώνονται σαν δύο κομμάτια ενός τρισδιάστατου παζλ.

Όπως διαβάζουμε στο Ktirio.gr, το σπίτι χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο όγκους, τον υπερυψωμένο κλασικό πέτρινο όγκο, που εμπεριέχει την είσοδο της οικίας, το βασικό καθιστικό, το κυρίως υπνοδωμάτιο, καθώς και τη σοφίτα, και το λευκό σύγχρονο όγκο, που τον περιβάλλει και εσωκλείει τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού (κουζίνα, τραπεζαρία, παιδικά υπνοδωμάτια).

Το σπίτι στο Κεφαλάρι ενσωματώνει αρχιτεκτονικά στοιχεία που σπάνια συναντά κανείς σε μια μόνο κατοικία, δημιουργώντας μια έντονη διττή εικόνα. Τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως η κεκλιμένη στέγη, τα μικρά ανοίγματα, οι ψηλοτάβανοι χώροι, η πέτρα, το περίτεχνο κάγκελο, συνδιαλέγονται με πιο σύγχρονες αρχιτεκτονικές εκφράσεις τους, όπως το δώμα, τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, την αμεσότητα με το περιβάλλον και την αφαιρετική αισθητική.

Οι συγκεχυμένες εικόνες που απορρέουν από το υποσυνείδητο του ιδιοκτήτη αποκτούν πλέον σάρκα και οστά, δημιουργώντας την αίσθηση ενός σπιτιού που ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και το ρεαλισμό, το ονειρικό και το ονειρεμένο. Η αρχιτεκτονική εδώ μετατρέπεται σε ένα ζωντανό οργανισμό, που ζει, αναπνέει και ενώνει δύο παράλληλες πραγματικότητες: τη λειτουργική και τη βιωματική, την απτή και τη νοητή, την πραγματική και τη φαντασιακή, τη συμβατική και την αντισυμβατική, με άλλα λόγια την πραγματικότητα της ανάγκης και της επιθυμίας.

Η ενοποίηση των κλασικών και μοντέρνων στοιχείων επιτυγχάνεται, υιοθετώντας ασπρόμαυρη αισθητική σε όλο το κτίριο και τη συμβολική χρήση έντονου χρώματος σε επιλεγμένα σημεία. Η συγκεκριμένη σχεδιαστική προσέγγιση συνεισφέρει στην υπέρβαση του ρεαλισμού και ταυτόχρονα παραπέμπει σε παιδικό ιχνογράφημα. Ξεπερνώντας τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα, αυτό το σπίτι σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα και τα όνειρα του ιδιοκτήτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − ten =