αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο «πλαστικό χρήμα» κατακτά την ελληνική αγορά: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές μέσω καρτών σε 1 έτος

Το «πλαστικό χρήμα» κατακτά την ελληνική αγορά: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές μέσω καρτών σε 1 έτος

Ραγδαία είναι η αύξηση του πλαστικού χρήματος στην ελληνική αγορά, την ίδια ώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο την επόμενη γενιά πληρωμών, αυτήν μέσω κινητών συσκευών με ενσωματωμένη τεχνολογία πληρωμών (wearables). Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται μεν οι πληρωμές με πιστωτική αλλά ταυτόχρονα αρχίζουν να “χάνουν” οι πιστωτικές από τα νέα εργαλεία πληρωμών μέσω συσκευών.

Το 2017 διενεργήθηκαν στην ελληνική αγορά μέσω καρτών πληρωμών συναλλαγές αξίας 60 δισ. ευρώ, με τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών να παρουσιάζει αύξηση κατά 40% (!).

Το 87% των συναλλαγών αυτών πραγματοποιείται πλέον με χρεωστικές κάρτες, ενώ η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου έχει οδηγήσει σε αύξηση των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών, καθώς και των πιστωτικών εικονικών καρτών πληρωμών.

Στο τέλος του 2017, ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθε σε 16,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας μικρή σχετικά αύξηση σε σχέση με το 2016 και επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση του ρυθμού έκδοσής τους μετά το 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Ωστόσο, παρά την οριακή αύξηση του συνολικού αριθμού των καρτών το 2017, στις επιμέρους κατηγορίες καρτών παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί κατά 9% και ανήλθε σε 13,5 εκατ. κάρτες, με τη σημαντικότερη αύξηση να καταγράφεται στην έκδοση προπληρωμένων χρεωστικών καρτών (μεταβολή + 30%). Αντίστοιχα, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 2,8 εκατ. κάρτες, και παρουσιάζεται αυξημένος κατά 7%. Εντός της κατηγορίας πιστωτικών καρτών καταγράφεται σχετικά σημαντική αύξηση των εικονικών καρτών πληρωμών (μεταβολή +14%).

Τα μερίδια στις συναλλαγές

Η αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών συνδέεται πρωτίστως με τη μεταβολή στις συναλλακτικές συνήθειες των φυσικών και νομικών προσώπων, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα συναλλακτικών πρακτικών που αφορούν κυρίως την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους που απορρέει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο της αύξησης της έκδοσης των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών καθώς και των πιστωτικών εικονικών καρτών πληρωμών.

Το 2017, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 720 εκατ. από 513 εκατ. συναλλαγές το 2016, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 40%.

Όπως διαπιστώνεται, οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών. Το 2017 το ποσοστιαίο μερίδιο του αριθμού των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με χρεωστικές κάρτες στο σύνολο του αριθμού των συναλλαγών όλων των καρτών πληρωμών ανήλθε σε 87%. Ο αριθμός των συναλλαγών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2016 (+46%).

Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες κατά το 2017 ανήλθε στα 96,5 εκατ., και παρουσιάζεται αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως το μερίδιο του αριθμού των συναλλαγών που διενεργείται με πιστωτικές κάρτες βαίνει συνεχώς μειούμενο από το 2015. Συγκεκριμένα, το 2017 το μερίδιο του αριθμού των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με πιστωτικές κάρτες στο σύνολο του αριθμού των συναλλαγών όλων των καρτών πληρωμών ανήλθε σε 13%, από 15% το 2016 και 16% το 2015.

Μειώνεται η αξία ανά συναλλαγή

Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στα 60 δισ. ευρώ, από 55 δισ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση κατά 9%. Η εξέλιξη της συμμετοχής της αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες στο σύνολο των καρτών πληρωμών είναι αντίστοιχη με εκείνη του αριθμού των συναλλαγών. Ειδικότερα, η ποσοστιαία συμμετοχή της αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε το 2017 σε 90% του συνόλου, ενώ των πιστωτικών καρτών στο 10%.

Στις συναλλαγές ανά κάρτα παρατηρείται ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2016 (μεταβολή +32%) και ανήλθε σε 45 συναλλαγές ανά κάρτα, από 34 το 2016. Η ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών καρτών φανερώνει αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα για όλες τις κατηγορίες. Ειδικότερα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κυμάνθηκε στις 47 συναλλαγές από 35 το 2016 και ο αντίστοιχος ανά πιστωτική κάρτα στις 35 συναλλαγές (από 30 το 2016).

Πηγή: Capital.gr

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 14 =