αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο να «δουλεύεις σκληρά» δεν αρκεί για να φτάσεις στην επιτυχία

Το να «δουλεύεις σκληρά» δεν αρκεί για να φτάσεις στην επιτυχία

Υπάρχει ένα trend που γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια: Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να δείξουν ότι δουλεύουν σκληρά, κάθε ημέρα, 24 ώρες. Και όντως μπορεί να δουλεύουν σκληρά. Ο ιδρυτής του Reddit είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό, για μια ιδιαίτερη μόδα που βλέπει στα social media.

«Το να δουλεύεις όλη την ώρα και να καυχιέσαι για αυτό στα social media, μπορεί να είναι επικίνδυνο», είπε ο συνιδρυτής του Reddit, Alexis Ohanian, μιλώντας στο Future of Everything Festival, το οποίο διοργάνωσε η Wall Street Journal.

«Έχω μιλήσει πολύ για το ‘hustle porn’. Για αυτό τον ιδιαίτερο διαγωνισμό στα social media, κατά τον οποίο πρέπει να δείξετε το πόσο πολύ δουλεύετε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το βλέπετε σίγουρα στο Instagram και στην startup κοινότητα. Και έχει γίνει πολύ τοξικό».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι κάποιος που θα ξεκινήσει την δική του επιχείρηση, πρέπει να είναι διατεθειμένος να δουλέψει. Ωστόσο, στην εποχή μας όλη αυτή η κουλτούρα του «hustle porn» έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Με πολλούς ανθρώπους να επιδεικνύουν ως Νο1 κατόρθωμα τους το ότι… δουλεύουν πολλές ώρες. Και κάπως έτσι, βάζουν στην άκρη την υγεία τους. Προσπαθούν απλά να δουλεύουν πολλές ώρες- όποιο κι αν είναι το κόστος.

Είναι αλήθεια ότι η σκληρή δουλειά (με τα απαραίτητα διαλείμματα) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να φτάσεις στην επιτυχία. Δεν έχει νόημα όμως να δουλεύεις απλά σκληρά, και να περιμένεις ότι αυτό το στοιχείο από μόνο του θα σε οδηγήσει στο να γίνεις σούπερ επιτυχημένος ή πολύ πλούσιος.

Το Forbes είχε αναλύσει το θέμα με πολύ απλά λόγια. Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, πολλές φορές όντως εργαζόμαστε σκληρά. Αλλά το πλάνο που έχουμε δεν είναι σωστό. Μπορεί, για παράδειγμα, να δουλεύουμε σκληρά, για να πετύχουμε τον στόχο κάποιου άλλου εργοδότη. Άρα λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που μπορεί κάποιος να εργάζεται ατελείωτες ώρες, δεν θα φτάσει στην κορυφή. Νομίζουμε ότι κάνουμε πρόοδο, όταν έχουμε σκυμμένο το κεφάλι και απλά «δουλεύουμε σκληρά», χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Αλλά αυτό είναι λάθος.

Όταν μπούμε σε έναν τέτοιο δρόμο, δεν θα φτάσουμε ποτέ σε κάτι σπουδαίο. Γιατί πολύ απλά, εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να σκεφτείς με καθαρό μυαλό και δημιουργικότητα.

«Δεν μπορείς να σκεφτείς το αδύνατο, το καταπληκτικό, τις ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά εστιάζεις απλά στο να… εργάζεσαι σκληρά» σημειώνει το Forbes.

Aυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα, είναι αν φτιάξεις ένα πλάνο που πραγματικά θα σε φτάσει εκεί που θες. Να κάνεις κάτι ξεχωριστό. Φυσικά, για να φτάσεις στον στόχο σου θα χρειαστεί να δουλέψεις σκληρά. Ωστόσο, το βασικό είναι να κινείσαι στην σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Αν το σκεφτούμε, όλα αυτά είναι πράγματα που βλέπουμε και στην Ελληνική πραγματικότητα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, νέους ανθρώπους να δουλεύουν ως σερβιτόροι ή πωλητές για ατελείωτες ώρες (και χαμηλό μισθό). Όντως, αυτά τα άτομα δουλεύουν σκληρά. Μπορούν όμως να εξελιχτούν με αυτό τον τρόπο; Μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω; Μάλλον, η σκληρή δουλειά από μόνη της, δεν αρκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − six =