αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί με την Airbnb στην Αθήνα και οι αριθμοί που «καλπάζουν»

Το νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί με την Airbnb στην Αθήνα και οι αριθμοί που «καλπάζουν»

Σε δύναμη διαφοροποίησης όχι μόνον της αγοράς κατοικίας, αλλά ακόμα και του επιχειρείν στον κλάδο του real estate, εξελίσσεται η εκτίναξη της απήχησης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή της φιλοξενίας ξένων επισκεπτών σε επιπλωμένα διαμερίσματα, αξιοποιώντας σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η HomeAway, η Booking και η Trivago.

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωριστεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871.

Τα μεγέθη αυτά διαρκώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και οι τάσεις στην Αθήνα. Μόνο στο κέντρο της πόλης, υπολογίζεται ότι σήμερα διατίθενται προς ενοικίαση με αυτόν τον τρόπο περί τα 6.500 διαμερίσματα και κατοικίες, μέγεθος που αποτελεί άνοδο της τάξεως του 27% σε σχέση με μόλις πριν από έξι μήνες, όταν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 5.127 ακίνητα.

Η ανάπτυξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση νέων αναγκών, τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από επενδυτές, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην αγορά αυτή, η οποία συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης, καθώς ο τουρισμός βιώνει άνθηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προκύψει ζήτηση για πιο επαγγελματικές υπηρεσίες διαχείρισης των ακινήτων, καθώς άλλωστε και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιοκτητών συνεχώς αυξάνεται.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =