αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο αμερικανικό Wired.com προβλέπει: Έτσι θα είναι το iPhone σε 10 χρόνια από σήμερα

Το αμερικανικό Wired.com προβλέπει: Έτσι θα είναι το iPhone σε 10 χρόνια από σήμερα

Παρότι το iPhone γιόρτασε τα 10 του γενέθλια αυτή την εβδομάδα, τίποτα δεν δείχνει πως οδεύει προς απόσυρση. Τουναντίον, το πιο σίγουρο είναι ότι η εν λόγω συσκευή θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον διατηρώντας το βάθρο της στην πεντάδα των καλύτερων συσκευών.

Πώς όμως μπορεί να μοιάζει το iPhone σε 10 χρόνια από σήμερα, ήτοι το 2027 όπου η τεχνολογία θα έχει μετασχηματίσει, όπως όλα δείχνουν, αισθητά την καθημερινότητά μας; Το wired.com προσπάθησε να μας δώσει μια γεύση για το πως θα μοιάζει το iPhone στα 20ά του γενέθλια μέσα από πέντε προβλέψεις για κάποια από τα βασικά συστατικά του.

1) Ο σχεδιασμός θα παραμείνει πλακέ 

Παρότι ο βασικός ανταγωνιστής του iPhone, η Samsung, μαζί με άλλους κατασκευαστές πειραματίζονται ήδη με νέα σχήματα συσκευών όπως αναδιπλούμενες οθόνες και άλλα, ο Avi Greengart, διευθυντής έρευνας της Global Data, πιστεύει πως ο βασικός σχεδιασμός του iPhone θα παραμείνει ίδιος.

«Πιστεύω ότι η εταιρεία θα πειραματιστεί εν μέρει, με εύκαμπτες οθόνες ή ακόμη και με οθόνες με ολογράμματα ωστόσο θα διατηρήσει την βασική πλακέ μορφή του έξυπνου τηλεφώνου. Αυτός ο συγκεκριμένος διαχρονικός σχεδιασμός φέρνει μια τέλεια ισορροπία στην αναπαράσταση και μετάδοση της πληροφορίας, της διαδραστικότητας και της ευκολίας στον χειρισμό – μεταφοράς»

2) Θα μας συστήσει την επαυξημένη πραγματικότητα

Παρότι τον τελευταίο χρόνο τα βλέμματα έχει συγκεντρώσει η εικονική πραγματικότητα, το iPhone θα  στραφεί στην επαυξημένη πραγματικότητα και στο μέλλον θα μετατραπεί σε πύλη για την χρήση της και σε άλλες συσκευές.

Την ώρα που όλο και περισσότερες συσκευές θα γίνονται έξυπνες το iPhone δεν θα χάσει την λειτουργικότητά του, αντιθέτως θα γίνει το βασικό εργαλείο της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης. Όπως προβλέπει άλλωστε και συνδημιουργός του Android, Andy Rubin, τα smartphones θα είναι η πύλη για ένα πλήθος εργαλείων σε άλλα gadget.

«Τα smartphones θα αποτελέσουν τo προσωπικό σας Internet bubble, θα φέρουν την συνδεσιμότητα απίστευτα κοντά στον χρήστη, 24 ώρες την ημέρα 5 ημέρες την εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

3) Η τεχνητή νοημοσύνη(AI) θα έχει πάντα ανάγκη μια οθόνη

Σε δέκα χρόνια από σήμερα ο προσωπικός υπολογιστής μπορεί να μην είναι μια συσκευή αλλά μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον David Pierce πάντως ακόμα κι έτσι οι χρήστες θα έχουν ανάγκη από μια οθόνη για την σωστή αλληλεπίδραση της AI με τον χρήστη. Δεν αποκλείεται η οθόνη αυτή να είναι η οθόν του iPhone σας.

«Το 2027 o υπολογιστής θα είναι μια AI πλατφόρμα που θα τρέχει σε ένα απίστευτο 5G δίκτυο με πανίσχυρους επεξεργαστές. Ο χρήστης θα αλληλεπιδρά μαζί του είτε με την χρήση φωνής (δεν θα είναι τόσο ενοχλητική αυτή η αλληλεπίδραση τότε), είτε με χειρονομίες (δεν θα μοιάζει τόσο περίεργο), είτε με την βοήθεια ενός πληκτρολογίου κλπ. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως θα χρειαζόμαστε ακόμα και τότε οθόνες. Φανταστείτε τες σαν τα ρούχα της τεχνητής νοημοσύνης ή σαν το σώμα της».

4) Οι εφαρμογές μπορεί να έχουν πεθάνει…

Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μην έχει το iPhone το 2027 είναι οι εφαρμογές. O Igbal Arshad, που για χρόνια ηγήθηκε της ομάδας δημιουργίας των smartphones της Motorola, αναφέρει ότι τα εικονίδια των εφαρμογών το ένα δίπλα στο άλλο στην οθόνη μιας smartphone συσκευής θα είναι κάτι που θα ανήκει στο παρελθόν.

«Είναι βλακώδες. Έχεις όλα αυτά τα εικονίδια στην συσκευή σου και επίσης έχεις μια σειρά από χαζές ειδοποιήσεις όλη την ώρα. Όταν οι συσκευές αυτές ωριμάσουν μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη που θα βρίσκεται από πίσω τους τότε τόσο η ίδια η φωνή του χρήστη και η διεπαφή στην οθόνη θα αποκτήσουν ένα πολύ πιο έξυπνο χαρακτήρα».

5) Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταφερθεί από το Cloud στους επεξεργαστές 

Καθώς η τεχνολογία εισβάλλει σε κάθε αντικείμενο αυτού του πλανήτη, δεν θα χρειάζεστε κάποια συσκευή για όλα αυτά. Στο μέλλον θα μπορείτε απλά να περπατήσετε μέχρι το πλησιέστερο παράθυρο ή πίνακα να συμδεθείτε σε αυτόν με αναγνώριση προσώπου και να κάνετε τη δουλειά σας. Ωστόσο πάντα οι άνθρωποι θα θέλουν μια προσωπική συσκευή» αναφέρει ο Arshad. Όσο οι επεξεργαστές γίνονται όλο και πιο γρήγοροι τόσο περισσότερα πράγματα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να έχουν εφαρμογή στο τηλέφωνό σας κι όχι στο cloud. Οι περισσότεροι μάλιστα θα επιλέγουν αυτό από το να παρακολουθούνται από κάποιον μεγάλο πάροχο. Θα θέλουν κάτι στην τσέπη τους που θα είναι εύκολα διαθέσιμο,το οποίο θα γνωρίζουν πως να το χρησιμοποιήσουν. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που συναντά κανείς σήμερα στο iPhone με την βοήθεια της Siri απαιτούν σύνδεση στο Internet κι αυτό γιατί η επεξεργαστική ισχύ που χρειάζονται είναι πάρα πολύ μεγάλη για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί από τον επεξεργαστή των τηλεφώνων γι αυτό και μεταφέρονται στο cloud.

Κι αυτά φαντάζουν απίθανα αρκεί να σκεφτούμε πως η μεγαλύτερη καινοτομία του iPhone την δεκαετία που μας πέρασε ήταν το πόσο άλλαξε την ανθρώπινη συμπεριφορά! Οι άνθρωποι συνήθισαν να πληκτρολογούν πατώντας σε μια οθόνη ικανή να τους μεταφέρει παντού και να την χρησιμοποιήσουν για τα πάντα. Ωστόσο παρότι άλλαξε τόσο πολύ την συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους και τον γύρο από αυτό κόσμο η εικόνα του πάνω κάτω είναι ίδια με αυτή που είχε όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Πηγή: insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 13 =