αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤους ρωτάς αν θα ξεκίναγαν το δικό τους project και απαντούν με «εάν και εφόσον…» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τους ρωτάς αν θα ξεκίναγαν το δικό τους project και απαντούν με «εάν και εφόσον…» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, ανάμεσα σε άλλα. Όταν λέω εδώ, εννοώ στην Ελλάδα. Ενώ υπάρχουν αρκετές καλές ιδέες, τελικά λίγες γίνονται πραγματικότητα. Προσέξτε: Όχι να γίνουν πραγματικότητα και να αποτύχουν. Εννοώ ότι δεν ξεκινούν καν. Ένα λίγο περίεργο σκηνικό. Το επιβεβαιώνω κάθε φορά που πάω σε ένα επιχειρηματικό event ή σε απλές συζητήσεις. Ακόμα και με άτομα που μπορεί να μην γνωρίζεις καλά, αλλά έτυχε να κάνεις μερικές συνομιλίες στα social media.

Τους βλέπεις ότι έχουν μια ιδέα. Μπορεί να είναι ένα blog, μια πλατφόρμα ή απλά ένα concept στο Instagram. Τους ρωτάς: Θα ξεκίναγες το δικό σου project; Συνήθως η απάντηση είναι «εάν και εφόσον…». Τελικά, τίποτα δεν γίνεται πράξη.

Οι δικαιολογίες πολλές: Δεν έχω χρόνο, δεν έχω αρκετά χρήματα, δεν έχω ομάδα, δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις, δεν μπορώ να αποκτήσω κοινό, η ιδέα μου υπάρχει ήδη. Άλλες φορές, τους επηρεάζουν φίλοι και συγγενείς που τους λένε «να μην το κάνουν» γιατί «σιγά μην πετύχει». Υπάρχει επίσης η ίσως κορυφαία δικαιολογία όλων: «Θα το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον». Αυτή η στιγμή, στο 90% των περιπτώσεων, δεν έρχεται ποτέ. Και οι ίδιοι μένουν ακίνητοι, να κοιτούν τους άλλους. Σαν το αρκουδάκι στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου.

Λοιπόν, ας ξεκολλήσουμε.

Έγραφα και σε ένα λίγο παλαιότερο άρθρο, για το πως ακριβώς ξεκίνησα το It’s Possible, τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε λοιπόν, δεν είχαν ούτε έτοιμο κοινό, ούτε τεχνικές γνώσεις για να στήσω site, ούτε πολλά χρήματα στην άκρη, ούτε καν ομάδα. Αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να σας πω ότι θεωρείται… σχεδόν αδιανόητο στα media. «Δεν γίνεται να τρέξει ένα ενημερωτικό site σε καθημερινή βάση, με μόνο 1 άτομο πίσω του», όπως μου έλεγαν αρκετοί. Ακόμα και σήμερα 1 άτομο τρέχει το site. Το αποτέλεσμα; Τον Ιανουάριο του 2018, το It’s Possible συγκέντρωσε 47.314 μοναδικούς αναγνώστες και 145.656 προβολές σελίδας. Με βάση τους αριθμούς, το It’s Possible είναι ένα από τα πιο δημοφιλή news sites που εστιάζουν στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Έχει «πιάσει» ένα αμέτρητο κοινό; Όχι. Σιγά. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επισκεψιμότητα. Όμως υπάρχουν κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Για ένα project που ξεκίνησε από το μηδέν, και έφτασε κάπου.

Πριν βγει στον ιντερνετικό αέρα το site, είχα συζητήσει την ιδέα μου με αρκετούς ανθρώπους. Το feedback που είχα λάβει, θα σας απογοητεύσει. «Μα καλά, τέτοια sites υπάρχουν ήδη. Γιατί να το κάνεις;» ή «Εδώ μεγάλα sites και δυσκολεύονται να πιάσουν επισκεψιμότητα και να έχουν έσοδα. Πως θα τα καταφέρεις εσύ;», ήταν μερικές από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις. Σίγουρα στα high-lights βάζω και τα λόγια που μου είχαν πει στελέχη γνωστής τράπεζας, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ένα τέτοιο ενημερωτικό site μάλλον θα αποτύχει, αφού στην Ελλάδα «είναι μόλις 3.000 άτομα που ασχολούνται με καινοτομίες και επιχειρηματικότητες».

Ναι, είχα ένα βασικό σχέδιο στο μυαλό μου, για το «πως θα είναι το site που θέλω να φτιάξω». Όμως δεν ήξερα τα πάντα. Στην διαδρομή έγιναν αλλαγές, βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις όταν ξεκινάς. Το είπε και ο Mark Zuckerberg, στο πρόσφατο post που έκανε, με αφορμή τα 14α γενέθλια του Facebook.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτούν τι έχω μάθει στην διαδρομή. Ήμουν 19 όταν ξεκίνησα το Facebook και δεν ήξερα τίποτα για την κατασκευή μιας εταιρείας ή μιας παγκόσμιας υπηρεσίας διαδικτύου», τόνισε ο Mark Zuckerberg.

Και συνέχισε: «Έχω κάνει δεκάδες τεχνικά λάθη και κακές συμφωνίες. Έδειξα εμπιστοσύνη στους λάθος ανθρώπους και έβαλα μερικούς ταλαντούχους ανθρώπους σε λάθος ρόλους». Πολλά media μετέδωσαν την είδηση ως «μεγάλη παραδοχή του Zuckerberg, ο οποίος λέει ότι έκανε λάθη με το Facebook». Μα αυτό δεν είναι είδηση. Είναι απόλυτα λογικό να γίνουν λάθη. Η είδηση –κατά την ταπεινή μου γνώμη- είναι ότι ξεκίνησε στα 19 του, βαδίζοντας στο άγνωστο. Χωρίς να έχει όλες τις απαντήσει εξ αρχής. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι σήμερα.

Το ακόμα πιο απογοητευτικό σε όλη αυτή την συζήτηση, είναι ότι τα «ναι, μεν αλλά» και τις αμέτρητες δικαιολογίες τις ακούω πολύ συχνά και από άτομα νεαρής ηλικίας. Μιλάμε για ανθρώπους 20, 23 ή 27 χρονών. Εκεί είναι που σκέφτεσαι: «Καλά τα λες, αλλά τι έχεις να χάσεις ρε φίλε;». Είσαι 25 ετών, πιθανότατα μένεις με τους γονείς σου, δεν έχεις παιδιά να σε περιμένουν να τα ταΐσεις. Πιθανότατα, ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης, δεν έχεις καν μια καλή δουλειά. Δουλεύεις για κάποιον άλλον, για 500 ή 600 ευρώ τον μήνα. Μπορεί και πιο κάτω. Με μηδενικές προοπτικές.

Στο τέλος του άρθρου, θα δεις ένα πολύ σύντομο βίντεο με το Steve Jobs. Το μακρινό 1995 είχαν ρωτήσει τον ίδιο για το πως αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ιδρύσει την Apple. Η απάντηση του ήταν αφοπλιστική. «Ήμασταν περίπου 20 χρονών, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Δεν είχαμε οικογένειες, παιδιά, σπίτια. Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε», είπε ξεκάθαρα. Και κατέληξε: «Ακόμα και αν καταστρεφόμασταν, η εμπειρία που θα είχαμε λάβει θα ήταν 10 φορές πιο σημαντική. Άρα τι είχαμε να χάσουμε; Δεν υπήρχε ρίσκο».

Αν ξεκινήσεις ένα δικό σου project, υπάρχει σίγουρα πολύ δουλειά μπροστά. Η διαδρομή προς την επιτυχία δεν θα είναι εύκολη. Αλλά ας ξεκολλήσουμε: Δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Και αν είσαι κάτω των 30 ετών, (σχεδόν) δεν υπάρχει ρίσκο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =