αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι συνέβη και φτάσαμε στο φιάσκο με το Schiaparelli

Τι συνέβη και φτάσαμε στο φιάσκο με το Schiaparelli

Λίγες ημέρες αφότου το Schiaparelli έγινε βίδες πέφτοντας με ταχύτητα στην αρειανή επιφάνεια, οι υπεύθυνοι της αποστολής υποψιάζονται ότι το ρομπότ καταδικάστηκε λόγω προβλήματος στο λογισμικό του συστήματος προσεδάφισης: η συσκευή φαίνεται ότι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση νομίζοντας ότι είχε φτάσει ήδη στο έδαφος.

Επισήμως, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για τα αίτια της συντριβής, ωστόσο μέλη της αποστολής μίλησαν στο περιοδικό Nature για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης έχει κρίσιμη σημασία, δεδομένου ότι η αποστολή του Schiaparelli ήταν ουσιαστικά μια πρόβα για την αποστολή ενός μεγάλου, τροχοφόρου ρομπότ το 2020, όπως σημειώνει το Βήμα. Οι ερευνητές της ESA εξετάζουν τώρα τα δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει το Schiaparelli στο μητρικό του σκάφος, τον δορυφόρο TGO που το μετέφερε μέχρι τον Άρη.

Σύμφωνα με τον Χορχέ Βάγκο της ESA, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πρώτες φάσεις της επιχείρησης κύλησαν ομαλά, με το ρομπότ να αναπτύσσει το αλεξίπτωτό του για να επιβραδύνει.

Όμως το αλεξίπτωτο απορρίφθηκε περίπου ενάμισι λεπτό πριν από τη στιγμή της προγραμματισμένης προσεδάφισης, και οι εννέα πυραυλοκινητήρες που θα επιβράδυναν περαιτέρω το ρομπότ λειτούργησαν μόνο για 3 δευτερόλεπτα αντί για ένα ολόκληρο λεπτό.

Προφανώς τα συστήματα του Schiaparelli συμπέραναν εσφαλμένα ότι η συσκευή βρισκόταν ήδη στο έδαφος. Ενεργοποιήθηκαν μάλιστα και τα επιστημονικά όργανα του ρομπότ, τα οποία όμως δεν πρόλαβαν να συλλέξουν μετρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίστηκαν σε εικόνες του αμερικανικού δορυφόρου MRO, ο οποίος εντόπισε το αλεξίπτωτο και τα συντρίμμια του Schiaparelli, η συσκευή έπεσε από ύψος 2 έως 4 χιλιομέτρων και συνετρίβη με ταχύτητα περίπου 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο Αντρέα Ακομάτσο, επικεφαλής του τμήματος Πλανητικών Αποστολών της ESA, είναι απρόθυμος να καταλήξει σε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανάλυση, λέει όμως ότι οι υποψίες στρέφονται στο λογισμικό του συστήματος. Επισημαίνει μάλιστα ότι τέτοιου είδους προβλήματα είναι πιο εύκολο να διορθωθούν σε σχέση με ατέλειες του εξοπλισμού προσεδάφισης.

Αυτό θα ήταν μια σχετικά ευχάριστη εξέλιξη ενόψει της συνάντησης των χωρών-μελών της ESA τον Δεκέμβριο, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί κληθούν να εγκρίνουν πρόσθετα κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την αποστολή ενός τροχοφόρου ρομπότ το 2020, στο πλαίσιο της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars. Πάντως ο γενικός διευθυντή της ESA Γιόχαν-Ντίντριχ Βέρνερ διαβεβαίωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι η αποστολή είναι ασφαλής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 20 =