αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤι πρέπει να κάνουν οι leaders όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν περισσότερα από τους ίδιους

Τι πρέπει να κάνουν οι leaders όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν περισσότερα από τους ίδιους

Στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, βλέπουμε όλο και πιο έντονα το εξής φαινόμενο: εργαζομένους να ξέρουν πιο πολλά πάνω στη δουλειά από προϊσταμένους τους ή εργοδότες τους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο σε εταιρίες που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Εκεί οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους ανωτέρους τους, κάτι που δημιουργεί περίεργες ισορροπίες στην ιεραρχία.

Τι πρέπει όμως να κάνει ένας σωστός leader, σε μια τέτοια περίπτωση; Όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, είναι λάθος να βάλει το εγώ του πάνω από όλους, και να λειτουργεί ως ο απόλυτος «ειδικός». Αντί για αυτό πρέπει να δώσει ελευθερία στους εργαζομένους του, να δείξουν τις ικανότητες τους και να ωθήσουν την εταιρία προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα, ο leader πρέπει να κάνει 5 πράγματα:

1- Κοουτσάρισμα και ελευθερία: Το ερώτημα Ask vs. Tell. Το σωστό είναι ο leader αντί να λέει και να επιβάλει την άποψη του, να ρωτά τους «έξυπνους εργαζομένους» έτσι ώστε να κάνουν τις προτάσεις τους. Και στη συνέχεια αυτός να βρίσκει την τελική λύση.

2- Ανάπτυξη των εργαζομένων για το μέλλον: Δεν μετρά μόνο το τώρα. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αναπτυχθούν, να αποκτήσουν καλές δεξιότητες με σκοπό να βοηθήσουν την εταιρία στο μέλλον. Κάτι πολύ σημαντικό, στην εποχή του υψηλού ανταγωνισμού που ζούμε.

3- Επιτρέπουν στους εργαζομένους να δικτυωθούν: Οι σωστοί leaders αφήνουν την ελευθερία στους εργαζομένους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν επαγγελματικά δίκτυα. Τόσο εντός, όσο και εκτός της εταιρίας. Αυτό είναι χρήσιμο, καθώς έτσι μπορούν να φέρουν σημαντικές γνώσεις μέσα στην ομάδα.

4- Αποφάσεις από «κάτω»: Οι σωστοί leaders ξέρουν ότι η ηγεσία έχει πολλές κατευθύνσεις. Όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, μπορούν οι ίδιοι να δώσουν τις κατευθύνσεις. Αλλά μπορούν επίσης να αφήσουν τους «έξυπνους εργαζόμενους» να κάνουν τις κινήσεις τους.Έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα στην «πρώτη γραμμή».

5- Κρατούν τον ρόλο τους: Φυσικά, δεν γίνεται… οι leaders να περνούν απαρατήρητοι. Πρέπει να κρατούν τον ρόλο τους και να είναι παρόν, όπου και όταν χρειαστεί. Το σημαντικότερο είναι να μεταφέρουν το όραμα τους στην ομάδα, έτσι ώστε όλοι μαζί να φτάσουν στον στόχο τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =