αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τι πρέπει να κάνει μια startup σε αρχικό στάδιο, για να προσελκύσει επενδυτές»: Εξηγεί ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Stripe

«Τι πρέπει να κάνει μια startup σε αρχικό στάδιο, για να προσελκύσει επενδυτές»: Εξηγεί ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Stripe

O John Collison ξεκίναγε κάποτε την επιχειρηματική του διαδρομή, μαζί με τον αδερφό του, από ένα μικρό χωριό στην Ιρλανδία. Εκεί όπου για να έχουν ίντερνετ, οι γονείς τους αναγκάστηκαν να αγοράσουν ειδική συσκευή, αφού η περιοχή δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το 2009 ξεκίνησαν να γράφουν κώδικα για την πλατφόρμα online πληρωμών, Stripe. Λίγο αργότερα εξασφάλισαν χρηματοδότηση στον incubator Y Combinator, όπου τράβηξαν τα βλέμματα επενδυτών όπως ο Elon Musk και ο Peter Thiel. Το 2011 ίδρυσαν επίσημα το Stripe και η πορεία τους εκτοξεύτηκε. Πλέον δεν μένουν στο μικρό χωριό τους, αλλά σε ένα πολυτελές σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο. Με το Forbes να τους περιλαμβάνει στη λίστα του, για τους πιο πλούσιους νέους του 2017. Ο καθένας από τα δύο αδέρφια, έχει μια περιουσία που φτάνει περίπου στα 1,1 δισ. δολάρια.

Στο παραπάνω βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού, ο 27χρονος εξηγεί το πως μια startup σε αρχικό στάδιο θα μπορέσει να προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών. Όπως ξεκαθαρίζει αρχικά, οι ιδρυτές σε τόσο αρχικό στάδιο, στην ουσία δεν ξέρουν πως ακριβώς θα μοιάζει το προϊόν τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αφού πάντα υπάρχουν αλλαγές και τροποποιήσεις. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Stripe, όπως παραδέχεται.

Και τι πρέπει να κάνει ένας startupper για να προσελκύσει επενδυτές; Να δημιουργήσει ένα prototype του project και να το δοκιμάσει στην αγορά, με πραγματικούς χρήστες. Στην συνέχεια, θα έχει να δείξει στους υποψήφιους επενδυτές ένα κανονικό προϊόν, που έχει κάποια μεγάλη ή μικρή ανταπόκριση από τους χρήστες. Δεν χρειάζεται να είναι το τελικό προϊόν. Αρκεί να μην πάει να παρουσιάσει απλά… κάποια διαφάνειες στο Powerpoint.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + seven =