αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι είναι τα Windows 10 Cloud που αναμένεται να δούμε σύντομα (και θα έχουν αρκετές καινοτομίες)

Τι είναι τα Windows 10 Cloud που αναμένεται να δούμε σύντομα (και θα έχουν αρκετές καινοτομίες)

Μια σημαντική ανακοίνωση φέτος εκ μέρους της Microsoft θα είναι τα Windows 10 Cloud. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Bασίζεται όντως στο cloud όπως δηλώνει και η ονομασία του; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, η επίσημη παρουσίαση της οποίας όλο και πλησιάζει.

Ο στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης είναι διττός. Αρχικά, να δημιουργήσει αυτό που πολλοί ονομάζουν ένα «adaptive shell» του Windows OS, που θα του επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος διαφορετικών συσκευών, πέρα από τα desktop PCs και τα Surface tablets. Η Microsoft θέλει να φέρει το λειτουργικό στην κονσόλα του Xbox ακόμη και σε συσκευές επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, να ωθήσει το λειτουργικό σε συσκευές που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το τρέξουν, συμπεριλαμβανομένων και συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι θα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στα διαφορετικά μεγέθη οθονών, όπως σημειώνει το Digitallife.gr.

Η Microsoft επιδίωκε αυτό το στόχο εδώ και αρκετό καιρό και τον τελευταίο καιρό έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ήδη τα Xbox One και τα Windows Mobile βασίζονται στα Windows 10, αλλά αυτό που επιθυμεί μελλοντικά η εταιρεία είναι να καταστεί εφικτό να διαθέσει μια ενημέρωση για το λειτουργικό και αυτή να φθάνει σε όλες τις συσκευές, ενώ παράλληλα να τρέχει απροβλημάτιστα, με λίγη ως καθόλου παραμετροποίηση. Προς το παρόν, το οικοσύστημα της Microsoft δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και για αυτό άλλωστε τα Windows 10, Windows 10 Mobile και το Xbox One δέχονται ενημερώσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ο δεύτερος στόχος της Microsoft είναι να ανταγωνιστεί πιο εύκολα την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Chromebooks. Η πορεία των Chromebooks είναι πολύ καλή στην αγορά, εξαιτίας του μικρού βάρους και των αυξημένων δυνατοτήτων φορητότητας που παρουσιάζουν, του μικρού κόστους για την απόκτησή τους αλλά και για το γεγονός ότι εξαρτώνται άμεσα από το cloud. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Microsoft θέλει να εισέλθει δυναμικά και σε αυτόν το χώρο και το Cloud είναι αυτό που θα της το επιτρέψει. Ναι, κάτι τέτοιο ίσως να σημαίνει ότι θα δούμε στην αγορά μια νέα κατηγορία οικονομικών laptops με μικρό αποθηκευτικό χώρο να τρέχουν Windows 10, όπως συμβαίνει με τα Chromebooks, αλλά με τον Edge και τα λοιπά Windows apps να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Δεν είναι ένα cloud based λειτουργικό σύστημα, όπως το Chrome OS

Δεδομένης της ονομασίας του, εύκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι αποτελεί ένα λειτουργικό παρόμοιο με το Chrome OS. Ωστόσο κάτι τέτοιο, δε φαίνεται να συμβαίνει. Πρόσφατες εκδόσεις που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, δεν υποδηλώνουν σε καμιά περίπτωση ότι θα εξαρτάται περισσότερο από το cloud από ότι το ήδη υπάρχον λειτουργικό στην αγορά. Αντίθετα, η εμπορική ονομασία Cloud χρησιμοποιείται περισσότερο για να ξεχωρίσει τη φθηνή έκδοση των Windows από την ακριβότερη.

Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει, καθώς απέχουμε αρκετούς μήνες από την κυκλοφορία του νέου αυτού λειτουργικού. Ωστόσο, πολύ λίγο πιθανό φαντάζει η Microsoft να επενδύσει σε αυτή τη φάση σε αλλαγές σημαντικές για μια έκδοση, η οποία θα διατίθεται εντελώς δωρεάν στους κατασκευαστές, ή έναντι πολύ μικρού αντιτίμου.

Το Windows 10 Cloud θα είναι συμβατό με ARM επεξεργαστές

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα το Windows 10 Cloud να μπορεί να τρέξει σε ARM επεξεργαστές. Γνωρίζουμε, ότι αυτό αποτελεί ένας από τους πολλούς στόχους της Microsoft, ειδικά μετά την αποτυχία των Windows RT. Αποτελεί παράλληλα μια προσπάθεια να δώσει το λειτουργικό σε διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Και το Windows 10 Cloud φαίνεται ότι αποτελεί την ιδανικότερη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ARM-compatible OS. Η μόνη έκδοση του νέου λειτουργικού που έχει διαρρεύσει, φαίνεται να τρέχει σε Intel επεξεργαστή. Ωστόσο, αν ξαναθυμηθούμε τον χαρακτηρισμό «adaptive shell» του Windows 10 Cloud, μπορούμε να υποθέσουμε ότι απλά θα αποτελέσει μια έκδοση με κύριο προσανατολισμό τα desktops, που παράλληλα όμως θα υποστηρίζει και ARM επεξεργαστές.

Ένας από τους στόχους της Microsoft με τη διάθεση του νέου λειτουργικού, είναι και να τη βοηθήσει να προωθήσει καλύτερα, δικές της υπηρεσίες, όπως ο Edge και η Cortana, προκειμένου να γνωρίσουν ακόμη μεγαλύτερη υιοθέτηση. Παράλληλα, πρόσφατες διαρροές, δείχνουν πως τα Windows 10 cloud θα έχουν ένα αρκετά όμοιο interface με τα Windows 10 για επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το Windows 10 Cloud θα είναι «κλειδωμένο» στο Windows Store. Με άλλα λόγια, δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα apps εκτός απ’ αυτά που προσφέρονται στο Store. Αυτό φαντάζει ταυτόχρονα πιθανό αλλά και ενοχλητικό. Λέγεται επίσης ότι θα μπορείτε να τρέξετε desktop apps από προηγούμενες Windows 10 builds αλλά με έναν περιορισμό. Θα πρέπει να μετατραπούν με εργαλεία όπως τα «EdgeTile» και «Desktop App Converter».

Μια άλλη φήμη, τέλος, είναι ότι ο χρήστης θα μπορεί να αναβαθμίσει στην πλήρη έκδοση των Windows. Από την άλλη πλευρά, γεννάται το ερώτημα, πώς θα μπορεί ένα laptop που προορίζεται για χρήση με Windows 10 Cloud να αναβαθμιστεί στην πλήρη έκδοση, από τη στιγμή που δεν θα έχει το απαραίτητο hardware ώστε να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό; Είναι ερωτήσεις που θα απαντηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 11 =