αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι είναι η πολυσυζητημένη Black Friday που έρχεται και στην Ελλάδα

Τι είναι η πολυσυζητημένη Black Friday που έρχεται και στην Ελλάδα

Με καθυστέρηση πολλών ετών σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να βιώσουν την εμπειρία της Black Friday και στη χώρα μας.

O διεθνώς διαδεδομένος θεσμός, πρωτίστως στις ΗΠΑ αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, επιτρέπει στους καταναλωτές την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου κάθε χρονιάς να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές .

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία; Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν “στο χέρι” και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα. Είναι συχνό φαινόμενο τότε να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά πέρυσι το εμπορικό κέντρο Mc ArthurGlen στα Σπάτα γιόρτασε το Black Friday με πολύ μεγάλες προσφορές σε πολλά από τα καταστήματα του, ενώ φέτος πρώτα τα Public ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Black Friday θα προσφέρουν σε πολλές κατηγορίες προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Παράλληλα και άλλοι retailers, κυρίως πολυεθνικών αλυσίδων, αναμένεται να ακολουθήσουν με αντίστοιχες πρακτικές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 2 =