αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά, πρέπει να δουλεύεις όλη την ημέρα, κάθε ημέρα για το project σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τελικά, πρέπει να δουλεύεις όλη την ημέρα, κάθε ημέρα για το project σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τον περασμένο Μάρτιο, έγραφα σε ένα άρθρο για το πως είναι να δουλεύεις 18 μήνες χωρίς ρεπό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού από την ημέρα που βγήκε στον «αέρα» το It’s Possible, δεν έχει υπάρξει κάποια ημέρα που να ήταν «ολόκληρη κενή» για εμένα.

Εδώ όμως ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, σε συνδυασμό με αυτά που βλέπω και από άλλους νέους επιχειρηματίες, startuppers ή freelancers. Τελικά, πρέπει να δουλεύεις όλη την ημέρα, κάθε ημέρα για το project σου;

«Μα καλά, το ρωτάς εσύ που δουλεύεις τόσους μήνες σερί;» θα πει κάποιος. Προσέξτε την λεπτομέρεια όμως, που ίσως κάνει την διαφορά: Το ότι δουλεύεις κάθε ημέρα για το project σου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύεις όλη την ημέρα. Πρέπει να βάζεις τα όρια σου. Όταν είναι ώρα να δουλέψεις, θα δουλέψεις. Όταν έχεις προγραμματίσει να πας για έναν καφέ, θα πας για καφέ. Όταν έχεις πει με φίλους ότι θα πάτε σινεμά, θα πας σινεμά.

Βλέπω αρκετούς νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν πέσει τόσο πολύ… με τα μούτρα στην δουλειά, που τελικά καταλήγουν να την βάζουν πάνω από όλους και όλα. Μπορεί να έχουν κανονίσει μια έξοδο, μια εκδρομή ή μια οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, είναι όμως έτοιμοι να τα ακυρώσουν όλα, μόλις προκύψει δουλειά. Μα δουλειές θα υπάρχουν πάντα. Οποιοδήποτε project κι αν έχεις.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους επιχειρηματίες και startuppers κάνουν συνήθως ένα ακόμα λάθος: Μπαίνουν σε αυτόν τον «λαβύρινθο» χωρίς να έχουν προγραμματίσει το πότε σκοπεύουν να βγουν. Τι θέλω να πω: Είναι διαφορετικό να πεις ότι «θα δουλεύω σε υπερβολικούς ρυθμούς για 1 μήνα, μετά στοχεύω να δω τα Χ αποτελέσματα και να επανέλθω στην κανονικότητα» και είναι εντελώς διαφορετικό να πεις «θα δουλεύω σε φουλ ρυθμούς… για όσο πάει». Στην δεύτερη περίπτωση καταλήγεις να είσαι «μόνο δουλειά» για μεγάλο, ακαθόριστο, χρονικό διάστημα. Στο τέλος, είναι πολύ πιθανό να μην είσαι αποδοτικός και στην ίδια την εργασία σου.

Καλή η δουλειά, όμως μάλλον πρέπει να καθορίζεις κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα ή μέσα στην εβδομάδα, στις οποίες θα «αποσυνδέεσαι». Και αυτή η «αποσύνδεση» δεν θα μπορεί να αναβληθεί, ακόμα κι αν προκύψει «έκτακτη δουλειά». Πάντα θα προκύπτει δουλειά. Το θέμα είναι εσύ τι επιλέγεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 10 =