αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα POS έφεραν τζίρο 17 δισ. ευρώ- Αναμένεται περαιτέρω άνοδος

Τα POS έφεραν τζίρο 17 δισ. ευρώ- Αναμένεται περαιτέρω άνοδος

Τζίρους της τάξεως των 16 – 17 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν οι συναλλαγές μέσω POS το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών. Πρόκειται για τζίρους που αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 20% από το 2015 και οι οποίοι θα κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει την υποχρεωτική χρήση των POS σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, πρόκειται για εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ως πρώτο βήμα για τη σταδιακή εγκατάσταση POS σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα τερματικά αποδοχής καρτών υπολογίζονται για το τέλος του 2016 μεταξύ 270.000 και 300.000 έναντι 220.000 το 2015 και 130.000 το 2014. Για το 2017, η προοπτική με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για διεύρυνση της χρήσης των POS, είναι τα εγκατεστημένα τερματικά να αυξηθούν σε 450.000.

Η αύξηση των πληρωμών με κάρτες και η χρήση POS, αποτέλεσε θετική… παρενέργεια των capital controls και μέσω αυτής επιδιώκεται πλέον η πάταξη της φοροδιαφυγής ή ακριβέστερα, η αύξηση των δημοσίων εσόδων (αφού ακόμη και με υποχρεωτικά POS, η υπερφορολόγηση αυξάνει τα κίνητρα και τις τεχνικές που μπορεί να επινοηθούν για την απόκρυψη εισοδημάτων).

Μέχρι στιγμής, δεκαοκτώ μήνες μετά την επιβολή των capital controls, η χρήση των καρτών από 6% των συνολικών πληρωμών της Οικονομίας, έχει ξεπεράσει το 10%, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Μάλιστα, για πρώτη φορά το 2015, με την επιβολή των capital controls, ο τζίρος των χρεωστικών καρτών ξεπέρασε τον τζίρο των πιστωτικών καρτών και πλέον είναι 1,5 – 2 φορές υψηλότερος από τον τζίρο των πιστωτικών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + ten =