αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις από την Day 1 αν θέλεις η startup σου να πετύχει

Τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις από την Day 1 αν θέλεις η startup σου να πετύχει

Το να φτάσει μια startup στην επιτυχία δεν είναι εύκολο. Πέρα από το… φαντασμαγορικό του όλου οικοσυστήματος, η πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρή. Περίπου 2 στις 10 καινοτόμες επιχειρήσεις φτάνουν στην επιτυχία. Οι υπόλοιπες ιδέες πηγαίνουν στα «σκουπίδια». Ναι, είναι τόσο ξερή η αλήθεια. Οι περισσότερες startups τερματίζουν την λειτουργίας τους πολύ σύντομα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσεις. Πρέπει να βάλεις στόχο να είσαι μέσα στους 2/10 που θα κερδίσουν, και θα κάνουν όλους τους άλλους να συζητούν για τα business κατορθώματα τους. Το επόμενο ερώτημα είναι εύλογο: Και πως μπορεί μια startup να φτάσει στην επιτυχία; Σίγουρα οι συμβουλές που θα ακούσεις εκεί έξω είναι αμέτρητες. Αρκετά άρθρα γράφονται για αυτόν τον λόγο, πολλά events γίνονται, πολλοί μέντορες υπάρχουν.

Τώρα θα δούμε κάποιες απλές κινήσεις. Είναι τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις από την Day 1 αν θέλεις η startup σου να πετύχει. Δεν σου εξασφαλίζουν την επιτυχία. Μπορούν όμως να σε φέρουν πιο κοντά σε αυτή.

1# Τα αρχικά «πολεμοφόδια»: Στην αρχή, είναι απαραίτητα κάποια πράγματα. Υλικά και μη. Είναι σημαντικό να εργαστείς πάνω σε ένα project με το οποίο είσαι παθιασμένος. Κατά προτίμηση, μην το κάνεις μόνος. Επίσης είναι καλό να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, ή να κρατήσεις την full-time δουλειά σου για κάποιο διάστημα. Η ιδέα σου δεν θα σου φέρει κέρδος από την αρχή και πρέπει κάπως να ζεις. Ετοίμασε και ένα βασικό business plan.

2# Μάθε από άλλες επιχειρήσεις και συνδέσου μαζί τους: Υπάρχει ειδικά στην Ελλάδα μια άποψη, που λέει ότι μια επιχείρηση πρέπει να πορεύεται εντελώς μόνη της. Είναι λάθος. Επεδίωξε να γνωρίσεις τους ανταγωνιστές σου ή άλλες επιχειρήσεις. Μάθε από τα λάθη ή τα σωστά που κάνουν. Θα σου είναι χρήσιμα.

3# Προσέλαβε την σωστή ομάδα: Η ομάδα σου είναι ο πυρήνας της επιχείρησης που μόλις ίδρυσες. Κοίτα να προσλάβεις άτομα που έχουν skills, τα οποία δεν έχεις εσύ. Είναι ίσως καλύτερο να επενδύσεις σε νεαρά άτομα, που έχουν φρέσκες ιδέες και είναι έτοιμα να δουλέψουν «έξω από το κουτί». Αν βρεις και 1-2 πιο έμπειρους ανθρώπους, θα είναι η ιδανική ομάδα.

4# Να είσαι ένα «σφουγγάρι» πληροφοριών: Πάρε feedback για το project σου. Δες τι αρέσει και τι δεν αρέσει στο κοινό. Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Κάπως έτσι ίσως θα μπορέσεις να βελτιώσεις την αρχική ιδέα σου.

5# Άσε στην άκρη τις δικαιολογίες: Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν ξεκινούν αρκετοί άνθρωποι το δικό τους project, είναι οι δικαιολογίες. Ιδέες υπάρχουν. Αλλά όλοι σταματούν λίγο πριν προχωρήσουν στις πράξεις. Μένουν στην θεωρία. Πάντα θα υπάρχει… κάποιο εμπόδιο. Όπως η έλλειψη χρόνου ή χρημάτων. Άσε τις δικαιολογίες στην άκρη και ξεκίνα.

6# Άκου το ένστικτο σου: Μετά από όλα αυτά, άκου το ένστικτο σου. Θα υπάρχουν αρκετοί που θα σου πουν να μην προχωρήσεις σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Δες τα δεδομένα και κάνε αυτό που εσύ θέλεις. Ειδικά αν είσαι 20- 25- 28 χρονών, δεν έχεις ουσιαστικά τίποτα να χάσεις. Δεν υπάρχει ρίσκο, όπως έλεγε κάποτε ο Steve Jobs, σχετικά με το πως ξεκίνησε ο ίδιος την Apple, επίσης σε νεαρή ηλικία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + seven =