αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 4 λάθη που ίσως κάνεις και βγαίνεις εκτός μπάτζετ

Τα 4 λάθη που ίσως κάνεις και βγαίνεις εκτός μπάτζετ

Τον τελευταίο καιρό έχεις παρατηρήσει ότι αδυνατείς να φέρεις βόλτα τα οικονομικά σου; Ότι τα χρήματα μία που μπαίνουν στον τραπεζικό σου λογαριασμό και μία που κάνουν φτερά, σχεδόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο;

Ακολουθούν τα τέσσερα βασικά λάθη που κάνεις και σχεδόν κάθε μήνα βγαίνεις εκτός budget.

Ο προϋπολογισμός σου είναι πολύ αυστηρός

Στην προσπάθειά σου να κάνεις οικονομία και να αποταμιεύσεις ό,τι μπορείς, βάζεις στον εαυτό σου δύσκολα. Για την ακρίβεια πολύ δύσκολα. Διαμορφώνεις ένα αυστηρό πρόγραμμα, στο οποίο δεν αφήνεις λίγο χώρο για να ξοδέψεις ένα μικρό χρηματικό ποσό σε πράγματα που σε διασκεδάζουν και σε ικανοποιούν, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι μονίμως πιεσμένος και στερημένος. Και η στέρηση ξέρεις πού οδηγεί; Στην ξαφνική εκτόνωση, που στην περίπτωση τη δική σου μεταφράζεται σε μία αλόγιστη σπατάλη, την οποία αμέσως μόλις κάνεις θα μετανιώσεις.

Φρόντισε λοιπόν να διαθέτεις λίγα χρήματα το μήνα για την προσωπική σου ευχαρίστηση, όπως είναι το να πας γυμναστήριο, να βγεις για φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο ή να αγοράσεις ένα τζην παντελόνι που έχεις βάλει στο μάτι.

Βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου

Είναι γενναιόδωρο από μέρους να θέλεις να βοηθήσεις ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά προτού βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη για να συνδράμεις ό,τι μπορείς, βεβαιώσου ότι η τσέπη σου το αντέχει. Εν κατακλείδι, μην δανείζεις χρήματα έτσι αυθαίρετα, χωρίς πρώτα να έχεις υπολογίσει αν τα έχεις πραγματικά ανάγκη για να καλύψεις τις δικές σου τρύπες.

Δεν λογοδοτείς σε κανέναν και σε τίποτα

Είναι πολύ εύκολο να βγεις εκτός ορίων, όταν δεν έχεις κανέναν να μοιραστείς τους οικονομικούς στόχους σου. Δεν σου λέμε να προσλάβεις λογιστή, αλλά να μην ντραπείς να ζητήσεις από ένα φίλο να σε βοηθήσει να μείνεις πιστός στον προϋπολογισμό που έχεις κάνει. Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που θα μπαίνεις σε πειρασμό να ξοδέψεις χρήμα αλόγιστα, θα ξέρεις ότι έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου στον οποίο αργότερα κατά κάποιο τρόπο θα λογοδοτήσεις γιατί είναι αυτός στον οποίο μπορείς να βασιστείς για να βγεις από το αδιέξοδό σου.

Δεν έχεις ιδέα τι θα πει αυτοέλεγχος

Αν πιάνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που πέφτει πάνω σε μία προσφορά ή στο νέα αθλητικά sneakers, να πετάει τη σκουφιά του και να βγάζει το πορτοφόλι του από την τσέπη, τότε φίλε μου υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοσυγκράτηση και να πάρεις ξανά στα χέρια σου τον έλεγχο τόσο των χρημάτων, όσο και του ίδιου σου του εαυτού. Κι αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνο σου, τότε ίσως είναι σκόπιμο να εξετάσεις την περίπτωση μιας επαγγελματικής ψυχοθεραπείας.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − four =