αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 3 βασικά δεδομένα που κρίνουν αν ένας επενδυτής θα ρίξει χρήμα σε μια startup

Τα 3 βασικά δεδομένα που κρίνουν αν ένας επενδυτής θα ρίξει χρήμα σε μια startup

Πολλές startups σταματούν τη λειτουργία τους πριν φτάσουν στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Είναι ένα κομβικό σημείο, από το οποίο μπορεί αν ξεκινήσει μια πορεία προς τα πάνω, αν έρθει «ζεστό χρήμα». Πολλές συζητήσεις γίνονται, σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένας startupper, έτσι ώστε να φτάσει στην πρώτη χρηματοδότηση.

Ο επενδυτής Mike Miller έχοντας επενδύσει σε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, δίνει τις δικές του απαντήσεις, μιλώντας στο αμερικανικό Entrepreneur.com. Όπως λέει, πέρα από τα στοιχεία και τους αριθμούς, είναι βασικό να καταλάβουμε τους λόγους που οδηγούν π.χ. ένα VC στο να επενδύσει στην Α startup και όχι στην B startup. Ακολουθούν 3 βασικά δεδομένα, που κοιτούν οι επενδυτές σύμφωνα με τον Mike Miller.

1- Ο φόβος ότι θα χάσουν κάτι σπουδαίο: Κάθε επενδυτής θα ήθελε να επενδύσει σε μια breakout επιχείρηση. Πολλές επενδυτικές εταιρίες, έχουν χάσει την ευκαιρία να επενδύσουν σε μια startup και στην συνέχεια το έχουν μετανιώσει. Φυσικά, λίγοι το παραδέχονται. Αν σε μια διαπραγμάτευση καταφέρεις να πίσεις την άλλη πλευρά ότι μπορεί να χάσει κάτι σπουδαίο, τότε όχι μόνο θα εξασφαλίσεις χρηματοδότηση, αλλά πιθανότατα θα λάβεις και ευνοϊκούς όρους.

2- Η καλή ομάδα και η αγορά: Αν έχεις μια καλή ομάδα, που γνωρίζει την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, μπορείς αυτομάτως να κερδίσεις πόντους. Ένα τέτοιο σενάριο, μοιάζει ως ένα ασφαλέστερο στοίχημα για κάποιον επενδυτή. Ειδικά αν η ομάδα έχει να επιδείξει κάποιες επιτυχίες στο παρελθόν, στην ίδια αγορά. Τουλάχιστον, μια τέτοια startup λογικά δεν θα κάνει τα «λάθη των πρωτάρηδων».

3- Οι μετρήσεις και η «εκτόξευση»: Δεν αρκεί απλά να πιάσεις κάποιους στόχους εσόδων, για να πάρεις μια χρηματοδότηση. Μη ξεχνάς, ότι οι επενδυτές συχνά έχουν να ενημερώσουν… τους δικούς τους επενδυτές. Και το σίγουρο είναι ότι ψάχνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Αυτό που πρέπει να παρουσιάσεις (και να εξηγήσεις με στοιχεία) σε μια διαπραγμάτευση, είναι οι προοπτικές για ένα μεγάλο exit, το οποίο θα ωφελήσει εσένα ως ιδρυτή, αλλά και όσους επενδύσουν χρηματικά στην startup σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =