αρχικηVIRALΤα 10 «τρελά» πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζεις για τα Zara (Λίστα)

Τα 10 «τρελά» πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζεις για τα Zara (Λίστα)

Το ντοκιμαντέρ “Zara: Η ιστορία του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου”, της Prime Entertainment Group, έρχεται να δώσει μια άλλη οπτική, για το πώς λειτουργεί αυτός ο «γίγαντας» της μόδας. Σε αυτό, θα βρεις στιγμιότυπα, που έχουν τραβηχτεί με κρυφή κάμερα, συνεντεύξεις από τους «μέσα» και μια ματιά στη ζωή και την καριέρα του ιδρυτή τους, Amancio Ortega.

Δεδομένου ότι η ταινία δεν έχει παιχτεί ακόμα (αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη μόνο στη Γερμανία και τα γερμανόφωνα μέρη της Ευρώπης), ρίξαμε μια ματιά στο βίντεο και σου δείχνουμε τα πιο ζουμερά κομμάτια (υπάρχουν πολλά!). Εδώ είναι 10 από τα πιο ενδιαφέροντα, ελάχιστα γνωστά, γεγονότα για μία από τις πιο διάσημες εταιρίες στον κόσμο.

Τα «ZARA» ιδρύθηκαν με βάση κάτι πολύ λογικό

Αφού παράτησε το σχολείο, για να βγάλει τα προς το ζην, ο Ortega έπιασε δουλειά σαν «παιδί για όλες τις δουλειές» σε ένα κατάστημα με πουκάμισα, ονόματι Gala Fabrica de Camisas. Αργότερα, το άφησε για το La Maja, ένα chic κατάστημα, όπου έμαθε την τέχνη της ραπτικής. Εκεί συνειδητοποίησε ότι, αντί να χρησιμοποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο, κατά το οποίο η μόδα υπαγορεύει αυτό, που θέλει ο πελάτης, θα μπορούσε να φτιάξει αυτό, που θέλει ο καταναλωτής σε μία «αρκετά λογική ποιότητα» και σε προσιτή τιμή. Σου θυμίζει κάτι;

Ο Ortega ξεκίνησε φτιάχνοντας μπουρνούζια

Ο Ortega ξεκίνησε την καριέρα του φτιάχνοντας μια πιο φτηνή εκδοχή καπιτονέ μπουρνουζιών, τα οποία πουλούσαν σε περίοπτη βιτρίνα μία από τις καλύτερες πωλήτριες του La Maja, η Rosalia Mera (που έγινε σύζυγός του) και η θετή του αδερφή. Οι τρεις τους μαζί δούλευαν τη μέρα σε ένα κατάστημα ρούχων και τη νύχτα, δημιουργούσαν στην τραπεζαρία του σπιτιού του αδερφού του Ortega. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε θέρμανση στα σπίτια, οι γυναίκες πήγαιναν για ψώνια με τις ρόμπες τους, άρα λογικό να θέλουν να είναι, έστω και έτσι ντυμένες, μοντέρνες. Ο Ortega το έκανε πραγματικότητα και τις πουλούσε πόρτα-πόρτα.

Η τράπεζα του έδωσε δάνειο μόλις 30 ευρώ για να ξεκινήσει την επιχείρησή του

Πριν αρχίσει ο Ortega να πουλάει τις δημιουργίες του, έπρεπε να δανειστεί λεφτά από την τράπεζα. Ζήτησε δάνειο 2000 πεσέτες (ισπανικό νόμισμα) ή αλλιώς, 30 ευρώ. Η ρόμπα, η οποία πληρούσε τις ανάγκες του καταναλωτή σε μία πολύ προσιτή τιμή, έγινε το θεμέλιο της εταιρίας του.

Ένας άντρας προσέφερε στον Ortega ένα σημαντικό επιχειρηματικό «κλειδί»

Ο José María Castellano εργαζόταν στην IBM και προσχώρησε στην επιχείρηση του Ortega ως εξωτερικός σύμβουλος. Τον έπεισε να μηχανογραφεί τα πάντα, είκοσι χρόνια πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές του, και να φτιάξει, εκτός από είδη ύπνου, και είδη ένδυσης.

Η εταιρία είχε «ρομαντικό» ξεκίνημα

Ο Ortega άνοιξε την πρώτη του boutique το 1975 στην A Coruña της Γαλικίας της Ισπανίας και την ονόμασε Zara από το Ζαντάρ, το κροατικό λιμάνι, όπου πέρασε το μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του, Rosalia Mera.

Τα «Zara» είναι ο βασιλιάς της «γρήγορης μόδας»

Ο Ortega καταφέρνει να εντοπίζει τις τάσεις και να δημιουργεί προϊόντα, που βασίζονται σε αυτές σε λιγότερο από 15 ημέρες. Στην πλειονότητά της, η βιομηχανία της μόδας χρειάζεται 40 εβδομάδες, για να φέρει κάτι στην αγορά. Τα «Zara» χρειάζονται από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Υπάρχει λόγος, που τα πάντα εξαντλούνται αμέσως

Στον πωλητή αρέσει πραγματικά, όταν τα κομμάτια του εξαντλούνται, επειδή έτσι θα φέρει γρήγορα πίσω τους πελάτες του και δημιουργεί μια ανάγκη. Αυτή η επιθυμία (μερικές φορές απογοήτευση) οδηγεί τους ανθρώπους πίσω στο κατάστημα με την ιδέα, ότι αυτό που είναι εκτός αποθέματος, θα εμφανιστεί ξανά.

Χρειάζονται 38 λεπτά να φτιαχτεί ένα γυναικείο πουκάμισο

Ένα εργοστάσιο «Zara» στην Τυνησία παράγει 1.200 τεμάχια την ημέρα, 150 τεμάχια την ώρα. Κάθε εργαζόμενος είναι χρονομετρημένος (υπάρχει μια γυναίκα με χρονόμετρο, που τους παρακολουθεί, για να βεβαιωθεί, ότι τα πράγματα λειτουργούν ομαλά) και λέγεται «εργασία στο λεπτό», που σημαίνει, ότι θα πρέπει εντός 38 λεπτών να τελειώσει ένα πουκάμισο. Εάν διαρκέσει περισσότερο, το εργοστάσιο αρχίζει να χάνει χρήματα. Το πουκάμισο θα πουληθεί 29 ευρώ, τρεις φορές δηλαδή το κόστος κατασκευής. Οι εργαζόμενοι, που αποδίδουν καλά, θα κερδίσουν ένα μπόνους 45 ευρώ στο τέλος του έτους.

Η Inditex είναι κυριολεκτικά γεμάτη από ρούχα

Η μητρική εταιρεία ένδυσης των «Zara», η Inditex, έχει την έδρα της στο Arteixo της Ισπανίας και παράγει ένα δισεκατομμύριο τεμάχια ρούχων ετησίως. Περίπου πέντε εκατομμύρια είδη αποστέλλονται στα καταστήματα Zara παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

Τα «Zara» ψάχνουν την έμπνευση παντού

Στόχος της εταιρείας είναι να γίνεται ταχύτερη. Γι’ αυτό, οι σχεδιαστές ταξιδεύουν με φωτογραφική μηχανή, στυλό και χαρτί, για να παρακολουθήσουν (και να καταγράψουν), πώς ντύνονται οι άνθρωποι. Βασικά, όλα είναι ένα δίκαιο παιχνίδι.

Πηγή: singlewoman.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 2 =