αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα κινητά στο μέλλον θα «μαστορεύουν» μόνα τις γρατζουνιές τους- Και θα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο υλικό

Τα κινητά στο μέλλον θα «μαστορεύουν» μόνα τις γρατζουνιές τους- Και θα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο υλικό

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο υλικό που ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το δούμε να ενσωματώνεται στις οθόνες των smartphones. Το υλικό αυτό διαθέτει ικανότητες self-repair, δηλαδή να επιδιορθώνει μόνο του κάτι παραπάνω από απλές γρατσουνιές ή σπασίματα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Business Insider, το υλικό που δημιούργησαν χημικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποτελείται από ένα εκτατό πολυμερές και ιοντικό άλας. Αυτές οι ιδιότητες self-healing που παρουσιάζει το υλικό ενεργοποιούνται ακριβώς από τα ιόντα και τα μόρια που έλκονται μεταξύ τους.

«Το υλικό αυτό, το οποίο μπορεί να τεντώσει ως και 50 φορές το αρχικό του μέγεθος, κατασκευάζεται από πολυμερή και ιοντικό άλας. Διαθέτει ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο δεσμού που ονομάζεται ion-dipole interaction και πρόκειται για μια δύναμη μεταξύ φορτισμένων ιόντων και πολικών μορίων. Αυτό σημαίνει ότι όταν το υλικό σπάσει ή γρατσουνιστεί, τα ιόντα και τα μόρια ελκύουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να επιδιορθώνεται μόνο του».

Το πιο εντυπωσιακό είναι να επιδιορθώνεται και να επανασυνδέεται μετά από σπασίματα. «Οι ερευνητές διεξήγαγαν πολλές δοκιμές πάνω στο υλικό αυτό, όπως για παράδειγμα εξέτασαν τη δυνατότητά του να επιδιορθώνεται από γρατσουνιές και κοψίματα. Αφού έσκισαν το υλικό στη μέση αυτό κατάφερε να επανασυνδεθεί μόνο του σε λιγότερο από 24 ώρες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Chao Wang, επικεφαλής του ερευνητικού αυτού project.

Αν και έχουμε δει ορισμένες πρακτικές εφαρμογές τέτοιου είδους υλικών σε smartphones όπως το LG G Flex, περιορίζονταν κυρίως στο πίσω μέρος των συσκευών. Όπως σημειώνει το Digitallife.gr, η νέα αυτή εφεύρεση αποτελεί το πρώτο υλικό που μπορεί να φέρει ηλεκτρισμό, επιτρέποντας τη χρήση με οθόνες αφής και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για σημαντικές καινοτομίες στο χώρο της μπαταρίας των smartphones του μέλλοντος. Ο Chao Wang θεωρεί ότι θα φθάσει σε smartphones το 2020.

Ο ίδιος ολοκληρώνει λέγοντας: «Μπορεί τα υλικά Self-healing να φαντάζουν ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα φθάσουν στα smarpthones. Μέσα σε τρία χρόνια περισσότερα τέτοιου είδους προϊόντα θα καταφθάσουν στην αγορά και θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Θα επιτρέψουν στα smartphones να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις και χαρακτηριστικά σε σχέση με σήμερα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − three =