αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤα δύο αδέρφια που έφτιαξαν την δική τους εταιρεία στην Ελλάδα και συνεργάζονται με το CERN και την Airbus

Τα δύο αδέρφια που έφτιαξαν την δική τους εταιρεία στην Ελλάδα και συνεργάζονται με το CERN και την Airbus

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το δικό του επιχειρηματικό project στην Ελλάδα της κρίσης και να φτάσει να συνεργάζεται με το CERN, την Airbus ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος; Η απάντηση είναι «ναι». Αυτό αποδεικνύει η ιστορία του Σωτήρη Κόκκινου και του αδερφού του, Χάρη. Τα δύο αδέρφια άφησαν πριν λίγα χρόνια τις δουλειές που είχαν, και ξεκίνησαν την Feac Engineering. Μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην Υπολογιστική Προσομοίωση.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Ο Σωτήρης Κόκκινος τα εξηγεί όλα στο It’s Possible. Ενώ παράλληλα απαντά στο αν έχουν υπάρξει διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας, και στο αν η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «κέντρο» για μεγάλα brands που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Εσείς προσωπικά το 2014 εργαζόσασταν σε άλλη εταιρεία, όταν πήρατε το ρίσκο να ξεκινήσετε την δική σας εταιρία. Ποια ήταν η στιγμή που σας έκανε να πάρετε την μεγάλη απόφαση και να πείτε «ξεκινάμε»;

Για την ακρίβεια ήταν τέλη του 2013, σε μια περίοδο όχι καλή γενικότερα για όλη τη χώρα, βάσει της τότε επικαιρότητας. Οι συνθήκες στην  εταιρεία που εργαζόμουν είχαν αρχίσει να αλλάζουν προς το χειρότερο, τουλάχιστον όσον αφορούσε τις δικές μου προσδοκίες. Η δουλειά που έκανα δεν με γέμιζε με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο και στην απόδοσή μου. Παράλληλα, ο αδερφός μου είχε ήδη επιστρέψει από το εξωτερικό και γνωρίζοντας πως έχει η κατάσταση εδώ, μου μετέφερε την ιδέα της δημιουργίας μιας δικής μας εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι της Υπολογιστικής Προσομοίωσης. Παρόμοιες εταιρείες στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρχαν, η εμπειρία που είχε αποκομίσει ο Χάρης ήταν τεράστια και ικανή για να υποστηρίξει μια τέτοια ιδέα και από την άλλη θα είμασταν εμείς οι ίδιοι που θα παίρναμε την τύχη στα χέρια μας, θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό οργανισμό με τις κατάλληλες συνθήκες, με άτομα-συναδέλφους που θα επικοινωνούν και θα καταλαβαίνονται μεταξύ τους, με κοινούς στόχους και κυρίως με όρεξη για δουλειά. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που συνεχώς το δουλεύουμε καθώς οι παράμετροι και οι συνθήκες αλλάζουν καθημερινά. Θεωρώ όμως πως πορευόμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Αν θέλουμε λοιπόν να θέσουμε ένα χρονικό σημείο έναρξης, όλα ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2013 και η εταιρεία πήρε “σάρκα & οστά” μέσα του 2014, έπειτα από τη συμμετοχή μας σε προγράμματα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων.

O αδερφός σας και συνιδρυτής της εταιρείας, δούλευε στο CERN. Τι εικόνες και εμπειρίες σας έχει μεταφέρει από εκεί και πως πήρε ο ίδιος την απόφαση για επιστροφή στην Ελλάδα;

Ο Χάρης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του έγινε δεκτός έπειτα από αίτηση στο CERN. Έζησε και εργάστηκε εκεί για περίπου 4 χρόνια και κατάφερε να φτάσει στο σημείο να γίνει υπεύθυνος του Τμήματος Μελέτης – Ανάπτυξης & Σχεδιασμού των Υπεραγώγιμων Μαγνητών. Είναι οι Μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στους Επιταχυντές Σωματιδίων συμβάλλοντας στην κατεύθυνση, την επιτάχυνση και τελικά την σύγκρουση αυτών. Εκεί πήρε σημαντική εμπειρία και γνώση, στο κομμάτι της Υπολογιστικής Προσομοίωσης. Η εργασία του εκεί και η καθημερινή του ενασχόληση με το αντικείμενο τον βοήθησε και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς παρατήρησε ότι μεγάλοι Ερευνητικοί Οργανισμοί όπως το CERN αλλά και μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες αναζητούσαν Εξωτερικούς Συνεργάτες – Εταιρείες για να αναλάβουν μέρος της δουλειάς. Όταν λοιπόν για προσωπικούς λόγους αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, έφερε και την ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας με αντικείμενο την Υπολογιστική Προσομοίωση.

Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς κάνει η εταιρείας σας; Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι αρκετά ειδικευμένο

Η FEAC εξειδικεύεται στην Υπολογιστική Προσομοίωση ή αν θέλουμε να το πούμε με έναν “πιασάρικο” όρο, με τη δημιουργία του Ψηφιακού Διδύμου. To ψηφιακό δίδυμο (Digital Twin) αποτελεί ένα σύνολο υπολογιστικών μοντέλων που παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σχεδιασμό, την επικύρωση και τη βελτιστοποίηση μιας κατασκευής/προϊόντος, μιας διαδικασίας παραγωγής ή μιας εγκατάστασης παραγωγής σε εικονική πραγματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Παρέχει τη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων κατασκευών και μελέτης της συμπεριφοράς τους σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, μειώνοντας το χρόνο, το κόστος και το ρίσκο ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα την ακρίβεια, την ασφάλεια και την απόδοσή τους. Επιπλέον, μπορούμε να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, με τη χρήση δικτύου αισθητήρων που εγκαθίστανται επί της κατασκευής και ανάλυσης των δεδομένων και των στοιχείων που παρέχουν αυτοί. ‘Ετσι, δύναται η παρακολούθηση της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση λειτουργίας και συμβάλλοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται και για την περεταίρω βελτίωση και ανάπτυξη νέων κατασκευών/προϊόντων.

Έχουν υπάρξει ποτέ διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας σας; Κι αν ναι, πως τις διαχειριστήκατε;

Φυσικά και έχουν υπάρξει και δεν νομίζω να υπάρχει “ζωντανός οργανισμός” που να μην έχει αντιμετωπίσει διαφωνίες στο εσωτερικό του. Αλλά ποτέ δεν τα βάψαμε μαύρα και δεν το βάλαμε κάτω. Μέσα από αυτές τις διαφωνίες προκύπτουν νέες ιδέες, νέες κατευθύνσεις, νέες προοπτικές. Δίνουν πολλές φορές νέα πνοή και δημιουργικότητα. Ακόμη και σε λάθος απόφαση να οδηγηθούμε, κοιτάμε να μάθουμε από αυτό και να το εκμεταλλευτούμε για το καλό μας και για την βελτίωση μας. Στην τελική, είναι και αυτό μια νέα εμπειρία από την οποία μαθαίνεις πολλά και προσπαθείς να μην το επαναλάβεις.

Όπως έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξη σας, βλέπετε τις δυσκολίες σαν ένα επιπλέον κίνητρο για να καταφέρνετε τον εκάστοτε στόχο σας. Αυτό ίσως ακούγεται εύκολο στην θεωρία, αλλά στην πράξη πως ακριβώς ενεργήσατε και ποιες ήταν οι σκέψεις σας, όταν προέκυψαν τα μεγάλα εμπόδια;

Τα εμπόδια είναι μεγάλα και καθημερινά. Το θέμα είναι να μην τα πολυσκέφτεσαι και να μην σου τρώνε χρόνο από τον στόχο σου. Λειτουργούμε και λίγο αυθόρμητα πολλές φορές ή με μια μικρή δόση αφέλειας. Ευτυχώς, έχουμε καταφέρει στην ομάδα να αλληλοσυμπληρωνόμαστε.

Αν δούμε ότι κάποιος πάει να χάσει το στόχο του, είναι εκεί οι υπόλοιποι για να τον υποστηρίξουν και να τον επαναφέρουν. Φυσικά υπάρχουν και οι στιγμές που σου έρχεται να τα παρατήσεις όλα και λες τι κάνω εγώ εδώ πέρα. Αλλά βάλαμε έναν στόχο και θα τον πετύχουμε.

Η εταιρεία σας έχει και διεθνή παρουσία. Μπορείτε να μας πείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασιών σας; Και επίσης πως αντιμετωπίζουν οι ξένοι τους επιχειρηματίες που είναι «made in Greece»;

Οι μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες είναι Α) η  συνεχής και επαναλαμβανόμενη συνεργασία μας με το CERN η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη:  στη παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικής Προσομοίωσης για την Μελέτη -Ανάπτυξη & Σχεδιασμό Υπεραγώγιμων Μαγνητών και στην ανάπτυξη του δικού μας υπολογιστικού εργαλείου το οποίο δύναται να προσφέρει υψηλής ακρίβειας ηλεκτρομαγνητικές αναλύσεις. Για το πρώτο κομμάτι της συνεργασίας μας μάλιστα, βραβευτήκαμε παγκοσμίως το 2014 λόγω της Μελέτης μας για τον πιο ισχυρό υπεραγώγιμο ηλεκτρομαγνήτη που είχε ποτέ κατασκευαστεί παγκοσμίως. Το βραβείο αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας να ιδρύσουμε την εταιρεία.

Β) Οι συνεργασίες μας με σημαντικές Ελληνικές Εταιρείες σε τομείς όπως η Αεροδιαστημική. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η συνεργασία μας με την εταιρεία ΙΝASCO HELLAS (prime contractor) στα πλαίσια της αποστολής JUICE (JUpiter  ICy moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  (ESA). Έπειτα από διεθνή διαγωνισμό της AIRBUS Defence & Space και μέσω αυτής της συνεργασίας, ανατέθηκε στη FEAC η μελέτη του μηχανικού μοντέλου του διαστημικού σκάφους JUICE. Η αποστολή στοχεύει στην εξερεύνηση του Πλανήτη Δία και τριών από τους μεγαλύτερους φυσικούς δορυφόρους του, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Με το έργο αυτό, όπως και άλλα τρέχοντα, επιβεβαιώνεται η ικανότητα και δυνατότητα συμμετοχής Ελληνικών Εταιρειών σε διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμούς Διαστήματος.

Γ)  Τέλος,  η άριστη συνεργασία μας με την Siemens PLM Software. Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης στην Υπολογιστική Προσομοίωση,  η Siemens PLM Software επέλεξε την FEAC ως επίσημο αντιπρόσωπό της για τα Υπολογιστικά Εργαλεία Προσομοίωσης σε Ελλάδα-Μάλτα-Κύπρο. Η FEAC εκτός από επίσημος διανομέας των λογισμικών είναι υπεύθυνη για την Τεχνική Υποστήριξη, Παροχή Υπηρεσιών, Εκπαίδευση και Οργάνωση & Διεξαγωγή Σεμιναρίων προβάλλοντας τις δυνατότητες και την υψηλή προστιθέμενη αξία των λογισμικών αυτών σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, δεν είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσα – ίσα, αναγνωρίζουν πλήρως τις ικανότητες μας και κατ’ επέκταση τις ικανότητες των Ελλήνων Μηχανικών.

Κατά καιρούς, έχουμε δει μεγάλα ξένα brands που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα (πρόσφατα π.χ. είδαμε την Tesla). Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «κέντρο» για τέτοιες εταιρείες;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή γιατί μου δίνετε η δυνατότητα να πω το εξής: η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο, ένα “Service Hub”. Καλώς ή κακώς δεν έχουμε την Βιομηχανία που έχουν άλλα κράτη. Από την άλλη – όπως ανέφερα και παραπάνω – στο εξωτερικό αναγνωρίζουν τις ικανότητες και δεξιότητες των Ελλήνων Μηχανικών. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα Ελλήνων Μηχανικών και Επιστημόνων που διαπρέπουν διεθνώς.

Έτσι λοιπόν, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν εταιρείες παροχής υψηλών τεχνολογικών υπηρεσιών προς τις ξένες εταιρείες και Ερευνητικά Κέντρα. Δεν χρειάζεται να φεύγουμε για το εξωτερικό. Το internet είναι παντού. Μπορείς να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να παρέχεις απομακρυσμένα την υπηρεσία σου για οποιονδήποτε.

Θα πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι ευρισκόμενοι εδώ, τους κοστίζουμε λιγότερο καθώς το μισθολογικό κόστος είναι χαμηλότερο από το δικό τους. Άρα για τους ξένους επενδυτές η Ελλάδα αποτελεί μοναδική ευκαιρία καθώς από την μία, έχουν το κατάλληλο έμψυχο επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό και από την άλλη φθηνότερο εργασιακό κόστος. Από την δική μας μεριά, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κρατήσουμε τους επιστήμονες και μηχανικούς εδώ, να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε το φαινόμενο του “brain drain”, να δημιουργήσουμε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις συμβάλλοντας έτσι και στην εγχώρια ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας με τον δορυφόρο: ESA/AOES (link)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 4 =