αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα βρήκαν» Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης- Τι προβλέπει η συμφωνία

«Τα βρήκαν» Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης- Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε οριστική συμφωνία έφτασαν Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης και τράπεζες. Έτσι αρχίζει να δρομολογείται το σχέδιο εξυγίανσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη. Σταδιακά αναμένεται να αρχίζει να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σκλαβενίτης, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σκλαβενίτης, η εταιρεία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Μαρινόπουλος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας».

Αναλυτικά η συμφωνία

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η συμφωνία προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας. Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Εξάλλου, μόνο για την ενδιάμεση χρηματοδότηση το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, καθώς απαιτείται τακτοποίηση οφειλών προς προμηθευτές, αποκατάσταση ομαλής ροής εφοδιασμού των καταστημάτων και ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης -με κλείσιμο σημείων όπου αυτό απαιτείται προκειμένου να μην εγείρονται ζητήματα περιορισμού του ανταγωνισμού- και αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στο ανθρώπινο δυναμικό της εξαγοραζόμενης εταιρείας για το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα διατηρηθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − five =