αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤίποτα δεν γίνεται τυχαία: Δείτε το γράμμα που είχε στείλει ο Jeff Bezos στους μετόχους της Amazon, πριν 20 χρόνια

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία: Δείτε το γράμμα που είχε στείλει ο Jeff Bezos στους μετόχους της Amazon, πριν 20 χρόνια

Η Amazon ξεκίνησε ως ένα brand που πουλούσε βιβλία το μακρινό 1994 και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να εξελιχτεί σε έναν τεχνολογικό γίγαντα. Σήμερα, δεν υπάρχει κάτι που να μην πωλείται στην πλατφόρμα της Amazon. Όπως και στις περισσότερες ιστορίες επιτυχίας, τίποτα δεν έγινε ταχαία.

Ακριβώς πριν 20 χρόνια, το 1997, η Amazon ήταν ήδη μια μεγάλη εταιρία. Όμως ο ιδρυτής της, Jeff Bezos ήξερε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ήδη, είχε καταστρώσει τα μελλοντικά πλάνα του. Τα οποία θα οδηγούσαν την επιχείρηση πολύ ψηλότερα. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος στους τότε μετόχους της Amazon, στην οποία γίνεται σαφές το όραμα του. Αποσπάσματα της οποία παρουσιάζει το inc.com.

«Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξοικονομεί χρήματα και πολύτιμο χρόνο στους πελάτες. Αύριο, μέσω της εξατομίκευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιταχύνει τη διαδικασία της αναζήτησης. Η Amazon χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να δημιουργήσει πραγματική αξία για τους πελάτες της και με αυτό τον τρόπο ελπίζει να δημιουργήσει ένα σταθερό franchise που θα εδραιωθεί ακόμα και σε μεγάλες αγορές», έλεγε ο Jeff Bezos το 1997.

Πάντα με το βλέμμα στο μέλλον. Αυτό είχε από τότε ο ιδρυτής της Amazon. Και όπως εξηγούσε στην ίδια επιστολή, πρέπει να βλέπουν μακροπρόθεσμα και να βρουν τους τρόπους έτσι ώστε η εταιρία να προταγωνιστήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι η συγκεκριμένη τακτική, «έπληττε» ως ένα βαθμό τα βραχυπρόθεσμα κέρδη της επιχείρησης.

«Κλειδί» στην ιστορία, θα ήταν η ευκολία που παρέχει το ίντερνετ. Όπως σημείωνε πριν 20 χρόνια ο Jeff Bezos, η δυνατότητα που δίνει το Amazon.com στον πελάτη, να ψωνίζει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, είναι κομβικής σημασίας.

Παράλληλα, στην επιστολή του 1997, τόνιζε: «Τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, από τότε που ιδρύθηκε η Amazon. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε. Αν και είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

Ο Jeff Bezos μίλαγε και για την ηγεσία. Λέγοντας ότι πολλές φορές χρειάζεται να περπατήσεις χιλιάδες μίλια… για να κάνεις το πρώτο ουσιαστικό βήμα. Ο στόχος όμως πάντα υπάρχει και πρέπει να κάνεις τα πάντα για να τον φτάσεις.

Μέχρι σήμερα, η Amazon παραμένει πρωτοπόρα και εξελίσσεται συνεχώς. Με τον Jeff Bezos να διατηρεί τον ίδιο ενθουσιασμό, με εκείνα τα πρώτα χρόνια.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 10 =