αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνωστισμός στις εφορίες από επαγγελματίες που κλείνουν τα μπλοκάκια τους

Συνωστισμός στις εφορίες από επαγγελματίες που κλείνουν τα μπλοκάκια τους

Κοσμοσυρροή καταγράφεται στις Εφορίες, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τα “μπλοκάκια” για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Από τον Μάιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988, αριθμός ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 σύμφωνα με δηλώσεις στο “Έθνος” του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλια.

Βέβαια τον υψηλό αριθμό ασφαλισμένων που έσπευσε να κλείσει τα μπλοκάκια είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή.

Μάλιστα το κίνημα “Σφραγίζω τα Βιβλία” ανοίγει τρύπα πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το Έθνος, υπάλληλος στη ΔΟΥ Ομονοίας, επί της οδού Αναξαγόρα, αποκαλύπτει πως κατά μέσον όρο καταγράφονται στο συγκεκριμένο παράρτημα, σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον τέσσερις διαγραφές, κυρίως από δικηγόρους, μηχανικούς και δημοσιογράφους, ενώ υπογραμμίζει πως σπάνια κάποιος που κλείνει το μπλοκάκι του μπαίνει στη διαδικασία να το ξανανοίξει, ακόμη και αν βρει δουλειά. “Οι περισσότεροι, αν δεν βρουν μισθολόγιο από κάποια εταιρεία, είτε δουλεύουν με μαύρα είτε φεύγουν στο εξωτερικό. Ακόμη και αν στο μέλλον γίνουν πιο ευνοϊκές οι ρυθμίσεις, με την ανασφάλεια που επικρατεί δεν θα δούμε αλλαγή τάσης”.

Την ίδια ώρα, υπάλληλος λογιστικού γραφείου αναφέρει στο “Εθνος” πως από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις πελατών που επιθυμούν διακοπή εργασιών ατομικής επιχείρησης, με το δικαιολογητικό ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στους φόρους και στις εισφορές. “Στο γραφείο μας έχουν έρθει αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες για να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Πρόσφατα αναλάβαμε το κλείσιμο επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης, της εμπορίας και αρκετών συνεργείων αυτοκινήτων. Ο καινούργιος νόμος που επιτρέπει στις εταιρείες να κλείσουν με παλιά ημερομηνία ευνοεί αυτή την πρακτική”. Εκτιμά, δε, πως το προσεχές διάστημα θα δούμε να αυξάνονται τα φαινόμενα μαύρης εργασίας, πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα ή ακόμη και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =