αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣυνάντηση Ελλάδας- Κίνας με φόντο συνεργασίες. Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι εκεί

Συνάντηση Ελλάδας- Κίνας με φόντο συνεργασίες. Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι εκεί

Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης συνάντησης της ομάδας της ομάδας εργασίας για την προώθηση του τριετούς Action Plan Ελλάδας – Κίνας που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση, εκτός των επικεφαλής της ομάδας όπου για την κινεζική πλευρά είναι ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), Jizhe Ning και από ελληνικής ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτό) θα συμμετάσχουν και 16 επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικοί φορείς.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Euro2day.gr, από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση και στις επιχειρηματικές συναντήσεις θα βρεθούν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Κοπελούζου, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, η Forthnet, η Διεθνής Κατασκευαστική και η Τράπεζα της Ελλάδος. Από πλευράς Κίνας, το «παρών» θα δώσουν οι: COSCO, Shenhua Group, State Grid, ΖTE, NFC, Sichuan Communications Investment Group, China Development Bank και Exim bank of China Paris Branch. Συνάντηση με τον Jizhe Ning θα έχει επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μυτιληναίος στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό των μεταλλευμάτων NFC και την China Development Bank (CDB). Η συνεργασία αφορά την από κοινού αναζήτηση ευκαιριών και επενδύσεων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και άλλες διεθνείς αγορές.

Επίσης, η ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου έχουν υπογράψει ξεχωριστά μνημόνια συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο Shenhua Group με στόχο τις ενεργειακές επενδύσεις.

Στη συνάντηση της ομάδας εργασίας θα συμμετάσχει και η Forthnet η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο ZTE με στόχο να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Το παρόν δίνουν και τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ καθώς και της κινεζικής State Grid που συμμετέχει στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017-2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της κινεζικής Πρωτοβουλίας «One Belt and One Road» με την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας. Η υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαϊου 2017 στα γραφεία της NDRC στο Πεκίνο.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας, οι δύο χώρες, δια των εκπροσώπων τους, δηλαδή τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και συντονιστή της Κυβέρνησης στα θέματα Ελλάδος – Κίνας κ. Πιτσιόρλα και τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας κ. Ning, έχουν δεσμευθεί ότι θα εισαγάγουν και θα προωθήσουν από κοινού σχέδια δυνητικών κοινών έργων σε βασικούς τομείς και θα βοηθήσουν τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και των δύο χωρών να προσδιορίσουν επενδυτικά έργα και έργα συνεργασίας κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και των δύο χωρών θα ενθαρρυνθούν να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία υλοποίηση τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − three =