αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Στριμωγμένος» στη γωνία ο Μαρινόπουλος και οι εργαζόμενοι- Ποιες είναι τελευταίες εξελίξεις

«Στριμωγμένος» στη γωνία ο Μαρινόπουλος και οι εργαζόμενοι- Ποιες είναι τελευταίες εξελίξεις

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η διάσωση της Μαρινόπουλος. Η απόφαση από το δικαστήριο στο σχέδιο εξυγίανσης, που κατατέθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και συζητήθηκε στο δικαστήριο στα μέσα Οκτωβρίου, δεν έχει ακόμη εκδοθεί (σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο αναμενόταν στις αρχές Δεκεμβρίου), ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν αυτή θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα και αν πλέον ο χρόνος που απομένει για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος είναι αρκετός. Οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα εις βάρος του μεγαλύτερου deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους.

Οι 11.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας δεν έχουν πληρωθεί τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ώρες. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σήμερα Κυριακή οι εργαζόμενοι του Σωματείου της Βορείου Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με το Σωματείο των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις Carrefour, Μαρινόπουλος, Dia, έχει προγραμματίσει έκτακτο ανοικτό διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής το Capital.gr αποκάλυψε πως η “Ζήνων Ακίνητα ΑΕ υπό ειδική εκκαθάριση”, η οποία ας σημειωθεί ότι είχε συναινέσει στην απομείωση της απαίτησής της κατά 40% από τη Μαρινόπουλος (το υπόλοιπο της οφειλής μεταφέρεται στη νέα εταιρεία, δηλαδή στην Υπεραγορές Σκλαβενίτης), βγάζει στο “σφυρί” 16 ακίνητα της Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση διενέργειας του πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα ακίνητα της Ζήνων πωλούνται στο σύνολό τους και όχι τμηματικά, ενώ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφοράς, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που υλοποιεί ο ειδικός διαχειριστής Ernst&Young, λήγει στις 10 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά όχι μόνο για το μέλλον του deal διάσωσης της Μαρινόπουλος, το οποίο κρέμεται από μια κλωστή, αλλά για το τι μεσολάβησε και η Ζήνων, η οποία είχε συναινέσει το περασμένο Φθινόπωρο στο σχέδιο εξυγίανσης προχωρά σε μια ενέργεια η οποία ανατρέπει τη συμφωνία. Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλοι πιστωτές, εν προκειμένω εκμισθωτές.

Διαρροή στο δίκτυο της Μαρινόπουλος, εκτός από τα συγκεκριμένα 16 καταστήματα, τα οποία αν δεν τα “κτυπήσει” στον πλειστηριασμό η Σκλαβενίτης θα τα “κτυπήσουν” οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, αναμένεται να επέλθει και από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η έκδοση της απόφασης από την Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει την αποδέσμευση από το δίκτυο της Μαρινόπουλος περί τα 20-30 καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική και τα υπόλοιπα στην Κρήτη.

Δηλαδή, με το “καλημέρα”, το δίκτυο της Μαρινόπουλος, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, περιορίζεται κατά 36-46 καταστήματα. Μιλάμε δηλαδή για μια σημαντική μεταβολή από την οποία επηρεάζεται ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών, με βάση το business plan που έχει εκπονήσει ο επενδυτής.

Την ίδια στιγμή, το “μαγαζί” συνεχίζει να ματώνει, οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, οι οποίοι ήλπιζαν σε μια γρήγορη λύση και κατ’ επέκταση στην άμεση καταβολή των “κουρεμένων” απαιτήσεων που έχουν από τον Μαρινόπουλο, φοβούνται πως αυτό το σενάριο απομακρύνεται, ενώ ο επενδυτής, δηλαδή η Σκλαβενίτης, θα αναγκαστεί λόγω και των τελευταίων εξελίξεων να καταστρώσει ένα νέο business plan για να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναφοράς της αλυσίδας σε μια κανονικότητα.

Βέβαια, για να έχει νόημα οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς του δικτύου σε μια κανονικότητα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, θα πρέπει η απόφαση από το δικαστήριο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η απόφαση δεν έχει εκδοθεί έως τις 30 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η τετράμηνη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που χορηγήθηκε βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, το σενάριο σωτηρίας τού μέχρι και πριν λίγο διάστημα μεγαλύτερου βάσει τζίρου, μεριδίου και δικτύου λιανέμπορου της εγχώριας αγοράς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει.

Ο κίνδυνος του ναυαγίου, ακόμη και αν η απόφαση εκδοθεί π.χ. εντός της εβδομάδας δεν πρέπει να αποκλείεται. Ο χρόνος κυλά εις βάρος της αλυσίδας. Και αυτό γιατί εκτός από την έκδοση της απόφασης, οι τριτανακοπές (σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με τον επενδυτή) πρέπει να κατατεθούν μέσα σε έναν μήνα από την έκδοση της απόφασης, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα οριστεί δικάσιμος για αυτές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − five =