αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο «μικροσκόπιο» η ιστορία της Attica Bank- Ποια είναι τα δεδομένα

Στο «μικροσκόπιο» η ιστορία της Attica Bank- Ποια είναι τα δεδομένα

Η ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank στην τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, ανοίγει το “κεφάλαιο” της κάθαρσης για την Attica Bank.

Οι διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα αναμένεται να εγκριθούν στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων που συγκαλείται στις 12 το μεσημέρι, δρομολογώντας τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο για την εξυγίανσή της, με βάση τα ευρήματα του ελέγχου ΤτΕ και SSM για τα οποία θα λάβουν γνώση και οι εισαγγελικές αρχές, όσο και για τον εκσυγχρονισμό της.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, το “μαχαίρι στο κόκκαλο” για την Attica Bank μπαίνει, καθώς τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας, φθάνουν ήδη τα 2,2 δισ. ευρώ, και ύστερα από το θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιλογή διοίκησης και τις αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις χορηγήσεις.

Χθες, επικαλούμενος το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha αποκάλυψε στοιχεία “φωτιά” για τις σχέσεις των επιχειρήσεων Καλογρίτσα με την Attica Bank. Σε ρεπορτάζ του, ο τηλεοπτικός σταθμός αποκάλυψε ότι ο εργολάβος έχει πάρει από την τράπεζα συνολικά δάνεια 105 εκατ. ευρώ έως τέλος του 2015, με τα 50 εκατ. να του έχουν δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Alpha, οι χορηγήσεις στον κ. Καλογρίτσα συνεχίστηκαν και το 2016, με τον εργολάβο να λαμβάνει επιπλέον 22 εκατ. ευρώ, τα τελευταία 15 μάλιστα, λίγο πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Ιωάννης -Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία, πλειοδότησε για τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια με τελικό τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με τον Alpha, αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει από την Attica Bank δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 δάνεια 50 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες του σταθμού, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είχαν εγκριθεί δάνεια για ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως “πάγωσαν” μετά από παρέμβαση της ΤτΕ.

Το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με τον Alpha, αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη. Ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που έλαβε ο κατασκευαστής φέτος, το πόρισμα της ΤτΕ φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Attica Bank, αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα το πόρισμα επισημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων.

Οι βαριές σκιές γύρω από την Attica Bank οδήγησαν χθες τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γ. Στασινό, να απευθύνει επιστολή στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ζητώντας από την ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από τον νόμο και τους κανονισμούς και να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Λίγο αργότερα, και ύστερα από διαρροές ότι το ΤΣΜΕΔΕ, ως μέτοχος του 51% της Attica Bank, θα καταψήφιζε την επιλογή Πανταλάκη, το θρίλερ της εκλογής διοίκησης έληξε με την ανακοίνωση του δ.σ. της τράπεζας για την ομόφωνη εκλογή του τελευταίου. “Έτσι, κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της”, ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 17 =