αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣε πάνω από 2,2 εκατ. ελληνικά σπίτια έφτασε το δίκτυο νέας γενιάς VDSL

Σε πάνω από 2,2 εκατ. ελληνικά σπίτια έφτασε το δίκτυο νέας γενιάς VDSL

Διαθέσιμο σε περισσότερο από 2,2 εκατ. νοικοκυριά έγινε το δίκτυο νέας γενιάς VDSL του ΟΤΕ. Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης ανάπτυξης του ιδιόκτητου δικτύου τεχνολογίας VDSL καλύπτει το 60% των νοικοκυριών της χώρας που βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 250 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την επικράτεια.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του δικτύου νέας γενιάς του ΟΤΕ περιέλαβε την αναβάθμιση 12.000 υπαίθριων καμπινών (τα παλιά ΚΑΦΑΟ) σε ισάριθμες γειτονιές. Επίσης περιέλαβε την τοποθέτηση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων οπτικών ινών που συνέδεσαν τις καμπίνες αυτές με τα αστικά κέντρα του ΟΤΕ. Και τώρα ο Οργανισμός στο πλαίσιο της β΄ φάσης του έργου, προτίθεται να υλοποιήσει την αναβάθμιση επιπλέον 4.000 καμπινών. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο 2018 και η ολοκλήρωσή του επιτρέψει την εξάπλωση του δικτύου νέας γενιάς στο 80% των νοικοκυριών. Οι οπτικές ίνες του Οργανισμού θα φτάσουν σε περίπου 18.000 καμπίνες.

Σημειώνεται ότι άλλες 6.000 καμπίνες ανέλαβαν να εκσυγχρονίσουν οι ανταγωνιστές του, Vodafone και Wind. Ετσι η κάλυψη της χώρας σε δίκτυα νέας γενιάς (VDSL) αναμένεται να φτάσει στο 100%. Οι δύο εταιρείες ωστόσο σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα σχετικά εκτεταμένο δίκτυο βασισμένο αποκλειστικά σε οπτικές ίνες (FTTH), με στόχο να προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες και επιπλέον για να διαφοροποιηθούν από τον ΟΤΕ.

Συνολικά αναμένεται να επενδυθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς μέχρι το 2020, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερών επικοινωνιών. Ως δίκτυα νέας γενιάς χαρακτηρίζονται τα ευρυζωνικά δίκτυα που προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης τουλάχιστον 30 Mbps.

Oι συνδέσεις VDSL προσφέρουν ταχύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50 Mbps, ενώ η προηγούμενη τεχνολογία (ADSL), προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 24 Mbps. Τα δίκτυα FTTH προσφέρουν ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ξεπέρασαν τις 300.000 οι ενεργοί πελάτες συνδέσεων VDSL. Αντιστοιχούν έτσι σε περίπου 17% της συνδρομητικής ευρυζωνικής βάσης του και στο 8,5% της συνολικής ευρυζωνικής βάσης πελατών, με δεδομένο ότι τελευταίος στη συγκεκριμένη τεχνολογία κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τώρα, μετά τη δεδομένη βούληση των τριών παρόχων να επενδύσουν σε δίκτυα νέας γενιάς, είναι η σειρά του κράτους να ενισχύσει την αγορά. Αυτό μπορεί να συμβεί με την ενίσχυση είτε της ζήτησης είτε της προσφοράς. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ενισχύθηκε η προσφορά, ενώ στο παρόν ΕΣΠΑ ενισχύεται η ζήτηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ήδη έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και το οποίο στόχο θα έχει να ενισχύσει τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς. Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή ενός κουπονιού που θα μεταφράζεται στην επιδότηση της απόκτησης μιας τέτοιας σύνδεσης.

Ωστόσο, το πρόγραμμα προχωρά πολύ αργά και είναι ζήτημα αν τελικά το συγκεκριμένο κουπόνι υλοποιηθεί ως δράση μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018. Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, με στόχο το μέτρο να υλοποιηθεί σε περίοδο που θα είναι κοντά στις εκλογές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 12 =