αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΕΤΕ: Έτσι θα αυξηθούν οι τουρίστες κατά 10 εκατ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

ΣΕΤΕ: Έτσι θα αυξηθούν οι τουρίστες κατά 10 εκατ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Ψηλά τέθηκε ο πήχης ο Τουρισμού για την επόμενη πενταετία, όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών και τα έσοδα, γεγονός που αποδεικνύει τις αντοχές του κλάδου παρά την κατάσταση της οικονομίας. Το νέο όμως στοίχημα του ΣΕΤΕ για το 2021 δεν θα είναι εύκολο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, που παρουσιάστηκε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2021 οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 35 εκατ. από 25 εκατ. που είναι ο φετινός στόχος (και 27 εκατ. μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας) και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ (από περίπου 14 δισ. που αναμένεται να είναι οι εισπράξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς).

Για να γίνει όμως αυτό, όπως άλλωστε έδειξε και η μελέτη της PwC, αποτελεί προϋπόθεση η αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε η χώρα να προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες να κατευθυνθούν κυρίως στη δημιουργία νέων μονάδων.

Ειδικότερα, απαιτούνται κεφάλαια το λιγότερο ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία για νέες υποδομές από την Πολιτεία και τους ίδιους τους ξενοδόχους, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αφορούν δημόσιες επενδύσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα χρειασθούν 105 χιλιάδες επιπλέον νέες κλίνες πέντε αστέρων μέχρι το 2021, είτε με τη δημιουργία νέων είτε με την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων. Έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι για δέκα εκατ. περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με σήμερα και άλλα έξι δισ. ευρώ έσοδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφεραν στο Capital.gr στελέχη του Τουρισμού, η “ψαλίδα” ανάμεσα στον αριθμό των επισκεπτών και τα χρήματα που αφήνουν στην οικονομία θα γίνεται όλο και πιο αισθητή τα επόμενα χρόνια, ενώ εκτιμάται πως τόσο οι δαπάνες ανά ταξίδι, όσο και η διάρκεια παραμονής, θα ακολουθούν πτωτική πορεία.

Στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν ταυτόχρονα πως παρά την άνοδο του ενδιαφέροντος που καταγράφεται αυτή τη χρονιά στο χώρο του Τουρισμού, η προσέλκυση των παραπάνω επενδύσεων με δεδομένα τα προβλήματα χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα και το μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι εύκολη. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών δεν είναι εξασφαλισμένες.

Και ενώ η μείωση της φορολόγησης θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη του κλάδου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στο επίσημο γεύμα του Συνδέσμου, και τυπικά απέκλεισε την επιστροφή στο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς και διανυκτέρευση και εστίαση (που τώρα είναι στο 13% και στο 24% αντίστοιχα), σημειώνοντας πως αυτή “θα μπορούσε να προκύψει στα επόμενα 1-2 χρόνια εκεί που υπάρχει όντως υπερφορολόγηση, με τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών”. Η απόφαση όμως αυτή θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα δώσει αύξηση εσόδων χωρίς την ανάγκη νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, και από τη δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 3 =