αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως οι Elon Musk και Steve Jobs πίστεψαν στις «σούπερ δυνάμεις» τους και έφτασαν σε τεράστιες επιτυχίες

Πως οι Elon Musk και Steve Jobs πίστεψαν στις «σούπερ δυνάμεις» τους και έφτασαν σε τεράστιες επιτυχίες

Όταν ο Elon Musk ανακάλυψε ότι η NASA δεν είχε κανένα έτοιμο σχέδιο για να πάει στον πλανήτη Άρη, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος. Επένδυσε πολλά από τα δικά του κεφάλαια, για να πετύχει το «μεγάλο ταξίδι». Το σημείο-κλειδί; Οι επαναχρησιμοποιημένοι πύραυλοι. Αυτοί θα είναι το πρώτο ανθρώπινο μηχάνημα που πιθανότατα θα φτάσει στον Άρη. Και σε βάθος χρόνου, αναμένεται να μεταφέρουν και ανθρώπους στον πλανήτη.

Οι βετεράνοι της διαστημικής βιομηχανίας αρχικά τον χλεύασαν, λέγοντας ότι τέτοιοι πύραυλοι είναι αδύνατο με πετύχουν. Το είχα προσπαθήσει, άλλωστε, εδώ και περίπου 50 χρόνια.

«Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω», ήταν η απλή απάντηση του Elon Musk.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον έχει δίκιο. Έχει καταφέρει να εκτοξεύσει πολλούς επαναχρησιμοποιημένους πυραύλους με επιτυχία. Και αυτοί να επιστρέψουν στη Γη. Το επόμενο βήμα είναι να φτάσει στον μεγάλο στόχο- τον Άρη. Πως όμως έφτασε ο Mr Tesla να έχει τέτοια μεγάλη εκτίμηση για τον εαυτό του;

Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, πολλοί καινοτόμοι άνθρωποι όπως ο Elon Musk και ο Steve Jobs, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους. Κάτι που οι ψυχολόγοι το ονομάζουν «αυτο-αποτελεσματικότητα». Ένα άτομο που θεωρεί ότι έχει εξαιρετικά υψηλή «αυτο-αποτελεσματικότητα» μπορεί να αναλάβει σχέδια που άλλοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατα, και να επιμείνει σε αυτά, ακόμη και ενάντια στις αντιξοότητες ή την κριτική. Επειδή έχουν μεγάλη πίστη στη δική τους κρίση πάνω σε ένα πρόβλημα ή μια λύση, τέτοιοι άνθρωποι  εμπιστεύονται τη δική τους κρίση ακόμα και όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί τους.

Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος τόσο μεγάλη αυτοεκτίμηση; Αξίζει να εστιάσουμε σε 2 βασικά σημεία, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Οι νίκες που έρχονται νωρίς

Αν μπορέσεις να φτάσεις σε μερικές νίκες νωρίς στη διαδρομή σου, μπορείς να πάρεις μεγάλη ώθηση και εμπειρίες για τη συνέχεια. Ο Elon Musk, για παράδειγμα, δημιούργησε και πώλησε ένα videogame, Blastar, σε ηλικία δώδεκα ετών. Ο Thomas Edison άνοιξε δύο καταστήματα και δημοσίευσε τη δική του εφημερίδα, το Weekly Herald, μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε. Ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak είχαν μια νίκη νωρίς, όταν κατάφεραν να κατασκευάσουν και να πουλήσουν με επιτυχία τα «blue boxes», μέσω των οποίων οι χρήστες τις εποχής μπορούσα να κάνουν… δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις.

«Αν δεν ήταν τα ‘Blue Boxes’, δεν θα υπήρχε η Apple, είμαι 100% σίγουρος γι ‘αυτό. Ο Woz και εγώ, μάθαμε πώς να συνεργαζόμαστε και νιώσαμε ότι μπορούμε να λύσουμε τεχνικά προβλήματα και να βγάλουμε κάτι στην παραγωγή. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσο ανέβασε το ηθικό μας», έχει πει ο Steve Jobs.

Ιστορίες ηρώων

Ένας άλλος τρόπος για να πιστέψεις στο «αδύνατο που μπορεί να γίνει δυνατό», είναι διαβάζοντας ιστορίες επιτυχίας άλλων ανθρώπων. Έτσι θα δεις πως αυτοί κατάφεραν να πετύχουν μεγάλους στόχους, τι λάθη έκαναν, τι σωστές κινήσεις. Και θα πάρεις την απαιτούμενη έμπνευση για να κάνεις και εσύ την μεγάλη προσπάθεια σου, κόντρα στις πιθανότητες.

Η «αυτο-αποτελεσματικότητα» μας κάνει πιο τολμηρούς, έτοιμους να αμφισβητήσουμε ακόμα και πράγματα που θεωρούνται δεδομένα. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα, για να φτάσεις σε μια μεγάλη καινοτομία. Πολλές τέτοιες ιστορίες, έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει από μια απλή φράση, σαν του Elon Musk: «Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =