αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να παραμείνεις θετικός όταν απορρίπτεσαι από δουλειές

Πως να παραμείνεις θετικός όταν απορρίπτεσαι από δουλειές

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αναζήτηση εργασίας συνεπάγεται αρκετές απορρίψεις. Αυτό είναι κάτι που το ζούμε στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Στέλνεις ένα βιογραφικό και δεν λαμβάνεις απάντηση. Πας σε μια συνέντευξη για δουλειά και δεν σε καλούν ποτέ ξανά. Πας σε μια ακόμα συνέντευξη και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ψυχραιμία. Το The Muse εξηγεί το πως ακριβώς θα παραμείνεις θετικός, ακόμα και μετά τις απορρίψεις των εκάστοτε εργοδοτών. Η απογοήτευση είναι λογική, ωστόσο δεν θα σε βοηθήσει πρακτικά. Άρα λοιπόν πρέπει να παραμείνεις σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να προσπαθήσεις ακόμα πιο δυναμικά.

Βήμα πρώτο

Ο ψυχολόγος Matthew Jepsen παρομοιάζει τα αρνητικά συναισθήματα με μια φουσκωτή μπάλα στην πισίνα. Από συνήθεια, την κρατάμε κάτω από το νερό και δεν μπορούμε να τη δούμε. Αλλά βγαίνει στην επιφάνεια κάθε φορά που την αφήνουμε να φύγει. Όταν η προσοχή σας εστιάζει στο να κρατάτε την μπάλα κάτω από το νερό, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο. Δεν μπορείτε εύκολα να συζητήσετε ή να διασκεδάσετε με φίλους. Η επιλογή εδώ είναι σαφής: Να αφήσετε την μπάλα να φύγει και να επιπλέει στην πισίνα, ενώ εσείς θα επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι έχουν εμμονή στο να σκέφτονται τι έκαναν λάθος. Είναι δεκτό να θέλεις να δεις τα λάθη σου για να μην τα επαναλάβεις. Αλλά μην μένεις υπερβολικά εκεί. Άλλωστε, το ότι δεν πήγε καλά μια συνέντευξη, μπορεί να μην οφείλεται σε κάποιο λάθος που έκανες προσωπικά. Αν λοιπόν μείνεις «κολλημένος» σε μια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να… σαμποτάρεις τις επόμενες προσπάθειες σου.

Βήμα δεύτερο

Να έχεις περισσότερους από έναν στόχους. Όσο η αναζήτηση εργασίας προχωρά και δεν υπάρχει αποτέλεσμα μπορεί να απογοητευτείς. Να σκεφτείς ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι σημαντικό, παράλληλα να θέτεις και άλλους -έστω μικρούς- στόχους. Κάνε αίτηση, για παράδειγμα, για να πας σε ένα event δικτύωσης. ‘Η εγγραφείτε σε ένα μάθημα που θα κάνει μια θέση εργασίας πιο εφικτή.

Τέτοια μικρά επιτεύγματα μπορούν να σας δώσουν καλή ψυχολογία και να πιστέψετε πάλι στον εαυτό σας. Είναι εντυπωσιακό, το πόση πρόοδο μπορείτε να κάνετε, αν πραγματοποιείται μερικά μικρά βήματα κάθε φορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =