αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ξεκινήσεις μια επιχείρηση (σχεδόν) μόνος, με τα δικά σου χρήματα

Πως να ξεκινήσεις μια επιχείρηση (σχεδόν) μόνος, με τα δικά σου χρήματα

Για πολλούς εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες, το λεγόμενο bootstrapping μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για να ξεκινήσουν το project τους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσεις με τα δικά σου λιγοστά χρήματα, χωρίς κάποια εξωτερική χρηματοδότηση. Μπορεί να συμβεί; Φυσικά. Αυτό εξηγεί στο Entrepreneur.com, o ιδρυτής και CEO της Square Root, Chris Taylor. Ο οποίος ξεκίνησε μόνος την επιχείρηση του, το 2006. Και μάλιστα ως solopreneur.

Ένα τέτοιο εγχείρημα βέβαια δεν είναι εύκολο. Αφού έρχεσαι αντιμέτωπος τόσο με την οικονομική στενότητα, όσο και με την ψυχολογική πίεση. Πρέπει να διαχειριστείς σωστά όλα αυτά τα πράγματα. Αν όμως τα καταφέρεις, τότε θα έχεις φτιάξεις μια επιχείρηση πάνω στην οποία θα έχεις τον πλήρη έλεγχο. Ενώ δεν θα χρειάζεται να λογοδοτείς σε κανέναν επενδυτή για τα οικονομικά στοιχεία.

Αρκεί να εφαρμόσεις ένα συγκεκριμένο πλάνο, όπως λέει ο Taylor. Καταρχήν, πρέπει να ξεκινήσεις με τα 3 «F» της επιχειρηματικότητας: Founding, Frugality, Focus. Οι επιχειρηματίες συχνά ασχολούνται πολύ με την εύρεση της κατάλληλης στιγμής για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ένας “τέλειος” χρόνος. Μην παγιδευτείτε στον ατελείωτο κύκλο της αναβλητικότητας και του σχεδιασμού. Απλά ξεκινήστε. Επίσης, το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επενδύσεις κάποια χρήματα για την προσωπική σου ανάπτυξη. Μην ξεχνάς κάτι ακόμα: ο χρόνος είναι σημαντικός. Δώσε κάποιες εργασίες σε άλλους (outsource), ίσως με κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Οι νέοι επιχειρηματίες, ειδικά αν δεν έχουν καθοδήγηση από κάποιο μέντορα ή επενδυτή, συχνά βλέπουν ευκαιρίες παντού. Και κάποιες φορές αποπροσανατολίζονται. Μάθε από την αρχή να λες «όχι» σε κάποια πράγματα.

Ένα ακόμα πράγμα στο οποίο στέκεται ο Taylor, είναι η χρησιμοποίηση πόρων που δεν κοστίζουν τίποτα. Για παράδειγμα, ξεκίνα να δημιουργείς ένα δίκτυο με ανθρώπους που είτε μπορούν να σε βοηθήσουν συμβουλευτικά, είτε να σου φέρουν πελάτες. Διαχειρίσου τα προσωπικά οικονομικά σου με σύνεση, έτσι ώστε να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, αν χρειαστεί η επιχείρηση. Σκέψου τα χειρότερα σενάρια, και προσπάθησε να διορθώσεις κάποια πράγματα. Έτσι, θα επενδύσεις χρόνο και χρήμα στην διόρθωση, και όχι στην αντίδραση αφού γίνει το «κακό».

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι βαθύτατα προσωπικό, το οποίο μπορεί να σας φέρει συναισθηματικά στο χείλος του γκρεμού. Συνήθως, οι επιχειρηματίες δεν συζητούν τα επιχειρηματικά τους ζητήματα, με τους φίλους ή την οικογένεια τους. Αφού θεωρούν ότι με αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει η σχετική «σύνδεση». Έτσι καταλήγουν να αισθάνονται μόνοι και απομονωμένοι. Αυτό που λέει ο Taylor, είναι ότι ούτε ένας συνεργάτης ή συνιδρυτής είναι αρκετός. Αφού πιθανότατα μαζί τους δεν μπορείς να συζητήσεις τα πάντα που αφορούν την επιχείρηση και τους ρόλους σας. Ο Taylor προτείνει την ανάπτυξη ενός ισχυρού και αξιόπιστου δικτύου συναφών επιχειρηματιών, με το οποίο μπορείτε να μοιραστείτε και να μιλήσετε για την εμπειρία σας.

Όσο για το τι πρέπει να κάνεις, όταν έρθουν πραγματικά δύσκολες ημέρες; Σκέψου το «γιατί». Τον λόγο, δηλαδή, για τον οποίο ξεκίνησες. Κάπως έτσι, θα μπορέσεις να φτάσεις μέχρι το τέλος του δρόμου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − four =