αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως θα κάνεις τους άλλους να σε ακούν όταν μιλάς: Εξηγεί ένας expert της επικοινωνίας

Πως θα κάνεις τους άλλους να σε ακούν όταν μιλάς: Εξηγεί ένας expert της επικοινωνίας

Οι άνθρωποι είναι κακοί στην ακρόαση. Αν το δούμε στατιστικά, ίσως είσαι και εσύ ένας από αυτούς. Τώρα όμως θα δούμε τα δεδομένα από την άλλη πλευρά. Τι πρέπει να κάνεις όταν είσαι εσύ ο ομιλητής, έτσι ώστε οι άλλοι να σε ακούν με προσοχή;

Ο Julian Treasure, είναι ειδικός στον τομέα της επικοινωνίας. Και δίνει μερικά tips, μιλώντας στο CNBC. Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να κάνεις πρώτα στο εαυτό σου: Ποιο είναι το ακροατήριο στο οποίο μιλά;

«Ένα συνηθισμένο λάθος, είναι να μιλάς με τον ίδιο τρόπο σε όλους», λέει ο Treasure.

Και εξηγεί την άποψη του: Ο καθένας έχει τη δική του εμπειρία ζωής και η αποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνει το να είσαι ενήμερος για αυτό. Πρέπει να κατανοήσεις ότι η αλληλεπίδραση με κάποιον άλλο είναι μια δυναμική διαδικασία. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μια γραμμή» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν είναι. Πρόκειται για έναν κύκλο. Επειδή ο τρόπος που μιλώ επηρεάζει τον τρόπο που ακούς, και ο τρόπος που ακούς επηρεάζει τον τρόπο που μιλώ».

Όπως εξηγεί ο Treasure (φωτο), όταν για παράδειγμα μιλά σε ένα ηλικιακά μεγαλύτερο κοινό, μιλά πιο αργά και αλλάζει τις πολιτιστικές του αναφορές. Επίσης, ένα άλλο tip είναι να κάνεις μια παύση, αμέσως μετά από κάτι σημαντικό που είπες.

«Μπορείς να εντοπίσεις μια εχθρική, βαρετή, κουρασμένη ή ενθουσιασμένη ακρόαση και να προσαρμοστείς» τονίζει. Προσοχή: Δεν πρέπει να εστιάζεις στον εαυτό σου. Δεν κάνεις αυτοπροβολή. Πρέπει να δώσεις στους ακροατές σου κάτι με το οποίο θα γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι. Π.χ. γνώση, έμπνευση ή κίνητρο.

Είναι προτιμότερο να είσαι όρθιος όταν μιλάς και να έχεις το κεφάλι σου σε ευθεία στάση, χωρίς να συστέλλεται ο λαιμός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς κάτι σημαντικό, μετά από όλα αυτά: Αν θέλεις οι άλλοι να σε ακούν, πρέπει να μάθεις και εσύ φυσικά, το πως θα είσαι καλός ακροατής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 4 =