αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως η τελειομανία μπορεί να καταστρέψει την καριέρα σου

Πως η τελειομανία μπορεί να καταστρέψει την καριέρα σου

Από την μια μεριά, κρατά ψηλά τον πήχη και μπορεί αν έχει σαν αποτέλεσμα μια εξαιρετική δουλειά. Από την άλλη, αυτό το πλαίσιο σε δεσμεύει, σε κάνει να χρονοτριβείς, να αποφεύγεις ενέργειες και τελικά να είσαι λιγότερο αποτελεσματικός. Η τελειομανία, είναι έντονη στους νέους ανθρώπους της εποχής μας.

Την ίδια στιγμή, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, τα οποία συνδέονται με την τελειομανία, όπως σημειώνει το Forbes. Ψυχολογικά, θέλουμε να κινούμαστε στην τελειότητα, λόγω της ασφάλειας που παρέχει. Είναι εύκολο να κρύψεις τις ατέλειες σου πίσω από το πέπλο της τελειομανίας και να τις βγάλεις στην επιφάνεια μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι έχεις πετύχει.

Ο Cam Adair, είναι ιδρυτής του Game Quitters. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινότητα υποστήριξης σε ανθρώπους που είναι εθισμένοι σε video games. Ο ίδιος είναι πρώην τελειομανής, και όπως λέει η απελευθέρωση του από αυτή τη νοοτροπία είχε θετικό αποτέλεσμα στην καριέρα του και στις επιδόσεις του.

Όπως εξηγεί, ένα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια» που έχουν μπροστά τους οι τελειομανείς, είναι τα πολύ υψηλά πρότυπα στα οποία θέλουν να μοιάσουν. Έτσι περιμένουν υπερβολικά πολλά από τον εαυτό τους και δεν δρουν για κάτι που να είναι κατώτερο από αυτά τα πρότυπα. Αυτό οδηγεί σε αδράνεια και αναβλητικότητα. Και τελικά μπορεί… να μην κάνουν τίποτα.

«Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτή την αναβλητικότητα, είναι να λάβετε δράση πριν νιώσετε έτοιμοι» λέει ο Cam Dair.

Και συμπληρώνει: «Η λύση για να ξεφύγεις από την τελειομανία, μπορεί αν είναι το να ασχοληθείς με κάτι στο οποίο δεν είσαι τόσο καλός. Για παράδειγμα, να κάνεις ένα podcast αν η ομιλία δεν είναι το δυνατό σου σημείο. ‘Η να ξεκινήσεις ένα blog, αν δεν γράφεις καλά. Εκτός από το ότι θα αρχίσεις να δρας, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξεις και νέες δεξιότητες».

Δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις ατέλειες μας. Ο Dair, μιλώντας σε ένα TEDx event μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους, ξέχασε τα λόγια του. Αντί να προσπαθήσει να το καλύψει, είπε «ξέχασα τα λόγια μου. Αυτό είναι ενοχλητικό». Και το κοινό γέλασε. Στο τέλος, πολλοί άνθρωποι από το κοινό τον πλησίασαν και του έδωσαν συγχαρητήρια που είναι τόσο ειλικρινής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − five =