αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως είναι να δουλεύεις 18 μήνες χωρίς ρεπό | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πως είναι να δουλεύεις 18 μήνες χωρίς ρεπό | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εντάξει, πες την αλήθεια: Βλέποντας τον τίτλο αυτού του άρθρου- και με όλα τα πιθανά και απίθανα που βλέπουμε στο ελληνικό ίντερνετ- το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες είναι ότι πρόκειται για clickbait. Με απλά λόγια, ότι ο τίτλος δεν θα ανταποκρίνεται σε ότι θα διαβάσεις στην συνέχεια. Λάθος. Ο τίτλος είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικός.

Δεν ξέρω αν είναι τόσο καλό αυτό στην ουσία του θέματος που θα συζητήσουμε βέβαια. Αλλά ας πάμε παρακάτω. Το Σεπτέμβριο του 2016 βγήκε στον «αέρα» το It’s Possible. Όπως έχω ξανά γράψει και σε άλλα άρθρα, στο κομμάτι του περιεχομένου, ότι βλέπετε περνά από εμένα. Το site έχει κάθε ημέρα –ναι, κυριολεκτικά κάθε ημέρα- νέο υλικό, άρα… μαντέψτε. Ναι, εδώ και 18 μήνες ουσιαστικά δουλεύω χωρίς ρεπό.

Το θυμήθηκα τώρα, με μια «χαζή» αφορμή, από την οποία όμως μπορεί να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Χτες (3/3) ήταν Σάββατο. Σκέψου λοιπόν τι γίνεται στην περίπτωση μας: Θες να βγεις το βράδυ. Μάλιστα. Κανείς δεν θα σε εμποδίσει, αφού δεν υπάρχει κάποιος πάνω από το κεφάλι σου για να σου πει «έχεις βάρδια» ή κάτι τέτοιο. Βγαίνεις το βράδυ. Γυρνάς 24:00 τη νύχτα. ‘Η 2:00 τη νύχτα. ‘Η ακόμα πιο μετά. Τα ξημερώματα (που λέει και ένα τραγούδι). Ποιο είναι το πρόβλημα εδώ; Ότι την επόμενη ημέρα το πρωί, εκεί κατά τις 10:00- 10:30 το πολύ, πρέπει να ξυπνήσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να είσαι και σε θέση να εργαστείς. Είπαμε, δεν υπάρχει «κενή» ημέρα.

Σκέψου τώρα αυτή την κατάσταση, σε διάφορα αντίστοιχα σενάρια. Για παράδειγμα, θες να πας για 3 ημέρες μια εκδρομή. Ναι, μπορείς να πας. Κανείς δεν θα σου πει «όχι», για τους λόγους που αναφέραμε πριν. Αλλά πρέπει να έχεις μαζί ένα laptop και να δουλεύεις παράλληλα. Και να είσαι σε θέση να δουλεύεις (το ξανά λέω, γιατί είναι σημαντικό).

Μπορεί να θέλεις να έχεις μια ημέρα εντελώς «κενή», απλά για να κάτσεις. Ωπ sorry, αυτό δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ποτέ.

Πάμε όμως στο πρακτικό σκέλος. Το πως μπορεί, δηλαδή, να «επιβιώσει» κάποιος από όλο αυτό. Δεν θα πούμε τα κλισέ που λένε οι καλοί μαθητές μετά τις πανελλήνιες, του στιλ «εντάξει έβγαλα 19.999 μόρια, αλλά ήμουν όλη την ημέρα έξω για καφέ, έβγαινα σε μπαρ και έπαιζα ρακέτες σε παραλίες». Γιατί μάλλον δεν ισχύουν και πολύ.

Μια ημέρα έχει 24 ώρες, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα, είναι ότι μέσα σε 24 ώρες μπορείς να κάνεις αρκετά. Το ότι ξεκινάς ένα δικό σου project, δεν σημαίνει ότι είσαι όλη την ημέρα μπροστά από ένα laptop, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Κάπου εκεί, ίσως είναι και το πρώτο «κλειδί» για να φτάσεις στο στόχο σου. Από την μια, δηλαδή, η νέα δραστηριότητα σου πρέπει να «μπει» στην καθημερινότητα σου. Να ξέρεις ότι π.χ. κάθε πρωί πρέπει να ξυπνάς για να δουλέψεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύεις μέχρι το βράδυ. Κάθε ημέρα. Αν προσπαθήσεις να το κάνεις αυτό, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: ‘Η θα γίνεις… εκατομμυριούχος μέσα σε 6 μήνες ή θα τα έχεις παρατήσεις μέσα σε 6 μήνες. Ποιο φαντάζει πιο πιθανό;

Είναι σημαντικό να βάλεις μέσα στην καθημερινότητα σου, την δουλειά που έχεις επιλέξει. Όμως αυτή δεν πρέπει να σε «καταπιεί». Επέλεξε να κάνεις διαλείμματα, μικρά ή μεγαλύτερα. Κάθε είδους. Για κάποιον το διάλειμμα μπορεί να είναι ένας καφές με φίλους, για έναν άλλο μπορεί να είναι το τρέξιμο στο πάρκο. Οτιδήποτε. Κάνε τα διαλείμματα, ακόμα κι αν κάποιες φορές πιστεύεις ότι θα «θυσιάσεις» κάτι από το project. Αν όπως λέγαμε πριν βγεις το Σάββατο βράδυ και γυρίσεις στις 5:00 το πρωί, είναι πολύ πιθανό μόλις ξυπνήσεις την Κυριακή (εντάξει, δεν θα έχεις κοιμηθεί και πολύ) να μην είσαι τόσο παραγωγικός. Δεν πειράζει! Ένα project ή μια επαγγελματική ασχολία, δεν «γκρεμίζεται» επειδή δεν θα είσαι στο 100% της απόδοσης σου ένα πρωί Κυριακής.

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ούτε προς την μια πλευρά, ούτε προς την άλλη. Τουλάχιστον όχι σε μόνιμη βάση. Δεν γίνεται να γυρνάς κάθε βράδυ τα ξημερώματα, αν θέλεις να κάνεις μια σοβαρή δουλειά. Από την άλλη, δεν γίνεται να ξυπνάς κάθε ημέρα, μα κάθε ημέρα, στις 7:00 το πρωί για να δουλεύεις. Ακόμα κι αν δεν ξενυχτάς, δεν γίνεται να ξυπνάς κάθε ημέρα τόσο πρωί, και να είσαι ΟΚ σε βάθος χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως σας είπα, ξυπνάω συνήθως γύρω στις 10:30 το πρωί, και όχι π.χ. στις 7:00 (αυτή είναι μια λογική ώρα για να ξεκινά η ροή σε ένα ενημερωτικό site). Διότι πολύ απλά δεν γίνεται για 18 μήνες να ξυπνάς στις 7:00 το πρωί, βρέξει- χιονίσει. Κι αν πας να το κάνεις «με το ζόρι», σύντομα θα βγεις off. Χρειάζεται σωστή κατανομή δυνάμεων.

Τελικά, είναι ωραίο να δουλεύεις 18 μήνες χωρίς ρεπό; Είναι ωραίο, αν θεωρείς τη δουλειά σου συναρπαστική. Και είναι ακόμα πιο ωραίο, όταν έρχονται και καλά αποτελέσματα. Είναι λίγο σας τους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προετοιμάζονται 4 χρόνια, για να πάρουν ένα μετάλλιο. Αν τα καταφέρουν, όλοι θυμούνται το μετάλλιο. Βέβαια, ελάχιστοι γνωρίζουν, τι κάνουν οι ίδιοι αθλητές κάθε Δευτέρα πρωί. Και κάθε Τρίτη. Και κάθε Τετάρτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =