αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πως ανέπτυξα την startup μου χωρίς επενδυτές»: Ένας νέος επιχειρηματίας εξηγεί

«Πως ανέπτυξα την startup μου χωρίς επενδυτές»: Ένας νέος επιχειρηματίας εξηγεί

Ήρθε η ώρα να δούμε την άλλη πλευρά. Μπορεί πολλοί άνθρωποι της αγοράς, να υποστηρίζουν ότι η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ο μονόδρομος έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια startup, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που τα έχουν καταφέρει μόνοι τους. Χωρίς επενδυτές και χρηματοδότες. Μια τέτοια περίπτωση, είναι ο ιδρυτής και CEO της Optimove, Pini Yakuel (φωτο). Η startup που ίδρυσε πριν από περίπου 6 χρόνια ειδικεύεται στο marketing μέσω νέων τεχνολογιών.

Ο ίδιος, σε άρθρο του στο αμερικανικό Fortune, αποκαλύπτει το πως κατάφερε να αναπτύξει την ιδέα του, χωρίς να λάβει κάποια εξωτερική χρηματοδότηση. Παρά το γεγονός, ότι έγιναν συναντήσεις με επενδυτές από την πρώτη στιγμή. Οι συναντήσεις αυτές πήγαν καλά. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο ο φιλόδοξος startupper και η ομάδα του πήραν την μεγάλη απόφαση: να προχωρήσουν μόνοι, χωρίς να βάλουν κάποιον επενδυτή «πάνω» τους.

«Αυτή δεν ήταν μια ασήμαντη απόφαση. Ήξερα ότι συνεπάγεται μεγάλη αβεβαιότητα και μικρότερους μισθούς» παραδέχεται ο Pini Yakuel.

Όμως, αυτή η επιλογή τους επέτρεψε να έχουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, του προϊόντος και του business plan, όπως εξηγεί. Δεν χρειάζονταν να πάρουν βιαστικές αποφάσεις, επειδή κάποιος άλλος θα το ήθελε. Η εταιρία μεγάλωσε οργανικά. Με τους πρώτους πελάτες να φαίρνουν σημαντικά έσοδα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις. Τελικά, η Optimove έφτασε να είναι μια επιχείρηση 100 εργαζομένων, με 300 πελάτες σε τρεις ηπείρους. «Σκεφτείτε από που μπορούν να βρεθούν τα κεφάλαια- αν όχι από VCs. Η δική μας απόφαση, σήμαινε πρώτα από όλα, ότι έπρεπε να βρούμε έσοδα» λέει ο startupper.

«Προετοιμάστε την εταιρίας σας, έτσι ώστε να μη λάβει VC- ενέσεις, για τουλάχιστον 2 χρόνια. Εμείς, «τρέξαμε» μια απλή και λιτή λειτουργία της επιχείρησης. Επινοήσαμε τον όρο «agile financing» και δουλεύαμε τον προϋπολογισμό μας μήνα- μήνα. Εξετάζοντας έσοδα- έξοδα και δίνοντας χρήματα μόνο εκεί που ήταν απαραίτητο» υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια, η εταιρία ακολούθησε προσεκτική στρατηγική στις πρώτες προσλήψεις. Κάθε νέος εργαζόμενος που έμπαινε στην ομάδα, έπρεπε να μπορεί να προσφέρει άμεσα και να γνωρίζει από μάρκετινγκ και πωλήσεις. Όσο η επιχείρηση μεγάλωνε, μπορούσε να υπάρξει και μεγαλύτερη εξειδίκευση στο εσωτερικό της. Ωστόσο, τον πρώτο καιρό ήταν απαραίτητο για κάθε νέο μέλος, να έχει ένα σύνολο δεξιοτήτων.

Πριν από περίπου 6 μήνες (και 6 ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα), η Optimove έλαβε τελικά την πρώτη της εξωτερική χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. δολαρίων. «Τώρα η Optimove είναι μια ολοκληρωμένη εταιρία, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ήξερα ότι η χρηματοδότηση δεν θα μετέτρεπε την εταιρία σε κάτι που δεν θα το αναγνωρίζουμε. Αλλά θα μας δώσει μια ισχυρότερη ώθηση προς τα εμπρός» επισημαίνει ο Pini Yakuel.

Ακόμα και έτσι ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση του θα μπορούσε να συνεχίσει πάλι χωρίς εξωτερικά κεφάλαια. Αλλά, στη συγκεκριμένη στιγμή, μια τέτοια κίνηση τους αποφέρει πλεονεκτήματα όπως μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και ρευστό για μια ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή.

Ο νεαρός CEO δεν μπορεί αν ξεχάσει πάντως το πως έφτασε μέχρι εδώ αυτός και η ομάδα του. Στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. «Τα καταφέραμε μόνοι μας. Τώρα, sky is the limit» καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + one =