αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροτεραιότητα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ για τους θεσμούς

Προτεραιότητα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ για τους θεσμούς

Στις χθεσινές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών δε συζητήθηκε τελικά το θέμα του 17% της ΔΕΗ, παρότι στις προθέσεις του υπουργείου ενέργειας ήταν να θέσει ζήτημα παγώματος της σχετικής υποχρέωσης, ενόψει και της πρόσληψης συμβούλου εντός του Σεπτεμβρίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Και εάν για τα ενεργειακά παραδοτέα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, η κινητοποίηση του τελευταίου δεκαημέρου φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, υπό την έννοια ότι σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα της ενεργειακής λίστας πλην ενός πρέπει να θεωρούνται εκπληρωμένα ή δρομολογημένα σε ικανοποιητικό βαθμό, για το υπουργείο ενέργειας αίφνης προέκυψε θέμα ΔΕΣΦΑ.

Τι ακριβώς συνέβη κατά τις χθεσινές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών; Με φανερή την επιμονή της πλευράς της Κομισιόν για το ζήτημα, οι θεσμοί, όπως διέρρευσε μετά το πέρας της συνάντησης με τον Π. Σκουρλέτη και τους συνεργάτες του, έθεσαν θέμα ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Και βέβαια καθ’ υπόδειξη των θεσμών η ολοκλήρωση αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς αλλαγές σε σχέση με το διαγωνισμό του 2014, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού του προς πώληση μεριδίου (66%), αλλά και του τιμήματος (400 εκατ. ευρώ). Άλλωστε πιθανή μείωση του τιμήματος θα τίναζε στον αέρα το διαγωνισμό. Αντίθετα η σύνθεση του αγοραστή μπορεί να διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της πώλησης.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, η πλευρά της κυβέρνησης απαντά αταρχάς ότι δεν έχει γίνει από ελληνικής πλευράς κάτι που μην είναι σύννομο ή να αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Χαρακτηριστικά το υπουργείο υπογραμμίζει ότι δεν έχει υπάρξει διαφοροποίηση στους όρους του διαγωνισμού και τονίζει ότι η περίφημη τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο αφορά σε αλλαγές που αποτελούν νόμιμο δικαίωμα και αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς και του δημοσίου. Υπό αυτήν την έννοια, το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι αδίκως η πλευρά των Αζέρων της Socar διαμαρτύρεται ότι έγινε εκ των υστέρων τροποποίηση όρων του διαγωνισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =