αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠριν από περίπου 30 χρόνια, ο Steve Jobs είχε μιλήσει για το στοιχείο που είναι πιο ισχυρό από την τεχνολογία. Και ισχύει ακόμα σήμερα

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο Steve Jobs είχε μιλήσει για το στοιχείο που είναι πιο ισχυρό από την τεχνολογία. Και ισχύει ακόμα σήμερα

Μπορεί ο Steve Jobs να έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο πετυχημένα εργαλεία που έχουμε δει, ωστόσο ίδιος πάντα πίστευε ότι υπάρχει κάτι ακόμα πιο δυνατό, από την «ψυχρή» τεχνολογία. Το είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στο αμερικανικό inc, το 1989. Τότε, δεν είχε αναδείξει την τεχνολογία ως Νο1 δύναμη. Ούτε καν τις δικές του ιδέες. Στις οποίες φυσικά πίστευε. Αλλά υπήρχε κάτι ακόμα καλύτερο. Η δύναμη των πολλών ανθρώπων.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι βασικά κατασκευαστές εργαλείων και ο υπολογιστής είναι το πιο αξιόλογο εργαλείο που έχουμε κατασκευάσει ποτέ. Η μεγάλη διορατικότητα που είχαμε πολλοί από εμάς στη δεκαετία του 1970 είχε να κάνει με τη σημασία της τοποθέτησης αυτού του εργαλείου στα χέρια των ατόμων», λέει αρχικά ο Steve Jobs.

Και κάπου εκεί κρύβεται το μυστικό. «Ας υποθέσουμε ότι – για το ίδιο ποσό χρημάτων που χρειάζεται για να οικοδομηθεί ο πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο – θα μπορούσατε να φτιάξετε 1.000 υπολογιστές με ένα χιλιοστό της δύναμης και να τους βάλετε στα χέρια 1.000 δημιουργικών ανθρώπων», συμπληρώνει και εξηγεί: «Θα το κερδίζατε περισσότερα από αυτό, παρά από το να έχετε ένα άτομο να χρησιμοποιεί τον πιο ισχυρό υπολογιστή στον κόσμο. Επειδή οι άνθρωποι είναι εγγενώς δημιουργικοί. Θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία με τρόπους που οι κατασκευαστές εργαλείων δεν πίστευαν ποτέ ότι είναι δυνατόν».

Με απλά λόγια, ο Steve Jobs πίστευε ότι ένας άνθρωπος δεν έχει… όλες τις απαντήσεις. Άρα, κατ’ επέκταση δεν μπορεί να φτιάξει το τέλειο προϊόν μόνος του. Χρειάζεται βοήθεια, ιδέες και feedback από άλλους. Ο ιδρυτής της Apple πίστευε στην δύναμη των πολλών ανθρώπων.

Το να ζητάς βοήθεια είναι σημαντικό. Θυμηθείτε τι είχε πει πάλι ο Steve Jobs κάποτε. «Ποτέ δεν έχω βρει κάποιον που να μου κλείσει το τηλέφωνο ενώ τον ρωτούσα κάτι» έχει σημειώσει ο Steve Jobs.

Παράλληλα, ο ιδρυτής της Apple έχει τονίσει: «Εγώ απλά ρώταγα. Και όταν άλλοι άνθρωποι με ρωτούν προσπαθώ να ανταποκρίνομαι έτσι ώστε να ανταποδώσω την ευγνωμοσύνη μου». Κι όμως, πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν μέχρι το σημείο να ρωτήσουν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο για να καλέσουν. Ποτέ δεν ζητούν. Και αυτό ίσως ξεχωρίζει τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα, από αυτούς που απλά ονειρεύονται» ξεκαθάρισε ο ιδρυτής της Apple.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 10 =