αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοσό- μαμούθ που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους καλλιτέχνες

Ποσό- μαμούθ που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους καλλιτέχνες

Το ποσό μαμούθ των 30 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται πως θα κληθεί να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς – καλλιτέχνες, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με την οποία δικαιώθηκαν για τα αυξημένα ποσοστά που τους παρακρατούνταν. Η δικαίωση έρχεται 21 χρόνια μετά την πρώτη προσφυγή, που κατατέθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Στ. Ξαρχάκος, αλλά η απόφαση αυτή δύσκολα θα εκτελεστεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεδομένου ότι η εταιρία που ελέγχεται δικαστικά για κακουργήματα βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Capital.gr, η ΑΕΠΙ καλείται να καταβάλλει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό στο σύνολο των δημιουργών αφού έγινε δεκτή η προσφυγή που είχαν κάνει στην επιτροπή ανταγωνισμού το 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας (υπ΄ αριθμόν 1103/2017) είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%). Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς. Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις το ποσό που οφείλει να επιστρέψει υπολογίζεται αναδρομικά σε πάνω από 30 εκ ευρώ. Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ο δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος που χειρίστηκε την υπόθεση, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και στο σκέλος που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων, όμως όσον αφορά τα αναδρομικά είναι δύσκολο να εκτελεστεί: “Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 17 =