αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πιστεύεις ότι οι Freelancers έχουν εύκολη καθημερινότητα; Ξανά σκέψου το»: Μια γυναίκα που το τόλμησε, παραθέτει 6 μύθους

«Πιστεύεις ότι οι Freelancers έχουν εύκολη καθημερινότητα; Ξανά σκέψου το»: Μια γυναίκα που το τόλμησε, παραθέτει 6 μύθους

Ας συζητήσουμε για το πως είναι να εργάζεσαι από το σπίτι. Αλλά θα δούμε την άλλη πλευρά αυτή τη φορά. Την πιο αρνητική. Η
Hilary Sheinbaum αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα πριν 6 χρόνια. Να αφήσει την καθημερινή δουλειά της στο γραφείο, και να ξεκινήσει μια άλλη καριέρα ως freelancer.

«Εβδομάδες – ίσως ακόμη και μήνες – πριν από την παραίτησή μου, αποφάσισα ότι το να δουλεύω σε ένα γραφείο δεν ήταν για μένα. Εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι κάθε μέρα ήταν δύσκολη: συσκέψεις, τηλεφωνήματα, ατζέντες και έλεγχος», τονίζει η ίδια.

Όπως σημειώνει σε άρθρο της στο αμερικανικό Entrepreneur.com, «η μετακίνηση ήταν μια φοβερή στιγμή. Με άφησε στο ανεξερεύνητο και με μια λαχταρά για να κάνω το δικό μου ‘πράγμα’. Μάλιστα δεν ήμουν σίγουρη τι ήταν αυτό το ‘πράγμα’ τότε». Κάποιοι φίλοι την χαρακτήρισαν τρελή, ενώ αρκετοί άλλοι την ρωτούσαν τι θα κάνει με την ζωή της.

Από τότε και μετά, δουλεύει ως freelancer δημοσιογράφος και συντάκτρια. Κάνοντας συνεργασίες με πολλά μεγάλα media όπως οι New York Times. Αρκετοί πιστεύουν ότι δουλεύει όποτε θέλει, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Στην πραγματικότητα δουλεύεις πάνω στο χρονοδιάγραμμα όλων των άλλων» τονίζει. Και κάπως έτσι περιγράφει τους 6 μύθους που πιστεύουν οι άλλοι για την καθημερινότητα των freelancers.

Μύθος 1- Συνεργαζόμαστε μόνο με τους ανθρώπους που θέλουμε: Όπως και οι υπάλληλοι γραφείο, έτσι και οι freelancers θα τύχει να ασχοληθούν με projects που δεν τους ενθουσιάζουν. Ακόμα κι αν χτίσεις ένα δίκτυο με δυνατούς πελάτες, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα σου δίνουν «συναρπαστική δουλειά». Ούτε ότι πάντα οι σχέσεις μεταξύ σας θα είναι καλές.

Μύθος 2- Δουλεύουμε όποτε θέλουμε: Μπορεί να μην έχεις να πας στο γραφείο 5 ημέρες την εβδομάδα, κάθε πρωί, ωστόσο δεν δουλεύεις όποτε θέλεις. Και σίγουρα δεν κάνεις… μεγάλες διακοπές. Πας ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών και των όσων συνεργάζεσαι. Επίσης, το να κυκλοφορείς παντού με ένα laptop, ακόμα και στην παραλία, δεν είναι πολύ καλό…

Μύθος 3- Πιτζάμες όλη την ημέρα: Αυτό συμβαίνει ως ένα βαθμό. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι τόσο «πρόχειρο» το σκηνικό. Επίσης, πολλές ημέρες χρειάζεται να βγεις εκτός σπιτιού για επαγγελματικούς λόγους.

Μύθος 4- Συναντιόμαστε με φίλους οπουδήποτε, επειδή έχουμε ευέλικτα ωράρια: Μπορεί να έχεις κάποιες κενές ώρες. Ωστόσο, στην καθημερινότητα του freelancer τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να κανονίσεις μια βόλτα, και τελευταία στιγμή να προκύψει κάτι επαγγελματικό. Άντε να σε καταλάβουν οι φίλοι που εργάζονται σε γραφεία…

Μύθος 5- Υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος: Η καθημερινότητα δεν έχει μόνο δουλειά μπροστά από ένα laptop. Πρέπει να κάνεις συναντήσεις, networking και να πας σε events. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Και τελικά… δεν έχεις ελεύθερο χρόνο.

Μύθος 6- Κάνουμε χόμπι, όχι καριέρα: «Αλλά τι θέλεις πραγματικά να κάνεις με τη ζωή σου;». Είναι η ερώτηση που ακούνε πολλοί freelancers ή startuppers. Σαν να μην είναι δουλειά αυτό που κάνουν. «Ακόμα και σήμερα – μετά από έξι χρόνια – αυτή η σκέψη εμφανίζεται μεταξύ των νέων γνωριμιών. Οι ξένοι συχνά ρωτούν ποιοι είναι οι στόχοι μου, τι θέλω να κάνω μετά από αυτή τη “φάση” και πόσο περισσότερο πιστεύω ότι αυτή η ασχολία μου θα διαρκέσει», λέει η Hilary Sheinbaum. Κι όμως, με αυτό τον τρόπο δουλειάς, μπορεί να έχεις πελάτες, χρήστες ή αναγνώστες από όλο τον κόσμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 8 =