αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιθανή στάση πληρωμών στα δάνεια που έχουν οι επιχειρήσεις, «βλέπουν» οι τράπεζες

Πιθανή στάση πληρωμών στα δάνεια που έχουν οι επιχειρήσεις, «βλέπουν» οι τράπεζες

Κίνδυνο για μια νέα τάση στάσης πληρωμών από επιχειρήσεις «βλέπουν» οι τραπεζίτες στις καθυστερήσεις ψήφισης και εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σήμερα με δυσκολία οι τράπεζες κρατούν σε εξυπηρέτηση τα τέσσερα στα δέκα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανησυχία είναι έντονη ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του οι προσδοκίες ευνοϊκής μεταχείρισης θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρηματίες σε πάγωμα των αποπληρωμών.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα τρέξουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρόνο για να «στηθεί», αφήνοντας ένα χρονικό κενό στο οποίο εύκολα θα εκδηλωθούν τάσεις στάσης πληρωμών.

Ακόμη και τώρα το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι «κινούμενη άμμος», καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί βασικά στοιχεία του, όπως η περίμετρος και το είδος των οφειλών που θα μπορούν να «κουρευτούν», και το χειρότερο είναι ότι αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι παράμετροί του.

Σήμερα θα συνεδριάσει η νεοσύστατη επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες των τραπεζών στο θέμα αυτό, αλλά και στα ανοικτά ζητήματα που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου, όπως η νομική κάλυψη των στελεχών που αποφασίζουν αναδιαρθρώσεις, η εκδίωξη μετόχων που δεν συνεργάζονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τους οποίους έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου αλλά δεν έχει ψηφιστεί, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η πλατφόρμα διεξαγωγής τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + ten =