αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε συμβουλές για να διαλέξεις πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να βγεις κερδισμένος

Πέντε συμβουλές για να διαλέξεις πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να βγεις κερδισμένος

Παρά τα προβλήματα, τα εμπόδια αλλά και τα πισωγυρίσματα, η αγορά του ηλεκτρισμού – και από φέτος και η αγορά του φυσικού αερίου – έχουν απελευθερωθεί με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αρκετές προσφορές και ελκυστικές προτάσεις για τους καταναλωτές που αναζητούν να μειώσουν το ενεργειακό βάρος του νοικοκυριού τους.

Το “κλειδί” πάντως για τη σωστή και πετυχημένη αλλαγή προμηθευτή είναι η ενημέρωση και η σύγκριση που θα πρέπει να κάνει ο ίδιος ο καταναλωτής, ανιχνεύοντας τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες και βρίσκοντας το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Εδώ να σημειωθεί ότι ήδη στην αγορά, τα πακέτα που προσφέρονται αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό στην κοστοστρέφεια και οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει καμπάνιες μάρκετινγκ προσφέροντας πακέτα που περιλαμβάνουν και άλλες υπηρεσίες, ασφάλιση, παροχές, που μαζί με το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς μπορούμε να κάνουμε μια σωστή έρευνα αγοράς;

Στην αναζήτηση του παρόχου ενέργειας καλό θα είναι να έχουμε υπόψη ορισμένες συμβουλές και πληροφορίες που πιθανόν να μην είχαμε προσέξει όσο δεν υπήρχαν στην αγορά εναλλακτικές. Τι κάνουμε λοιπόν εάν θέλουμε να δούμε εάν μας συμφέρει η αλλαγή προμηθευτή και πως θα επιλέξουμε τον πάροχο που μας ταιριάζει καλύτερα;

Προτού κάνετε οποιαδήποτε έρευνα ή σύγκριση εξοικειωθείτε με το λογαριασμό σας. Δείτε τι πληρώνετε σήμερα, πόση είναι η κατανάλωσή σας και ποιες οι διακυμάνσεις της (πχ το καλοκαίρι, το χειμώνα κλπ). Εάν είστε πελάτης της ΔΕΗ μπορείτε να δείτε εάν έχετε νυχτερινό τιμολόγιο εάν στο λογαριασμό σας στο πάνω δεξιά μέρος στην ένδειξη “Τιμολόγιο Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο”.

Επίσης δείτε εάν έχετε μονοφασική ή τριφασική παροχή. Θα το βρείτε στη δεύτερη σελίδα του λογαριασμού σας στις ενδείξεις μετρητή, και στο κουτάκι “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής kVA”. Εάν γράφει 8 τότε η παροχή σας είναι μονοφασική εάν γράφει 24 είναι τριφασική. Δεύτερον δεν θα πρέπει να αποτελεί το κριτήριο επιλογής του παρόχου το ποσοστό της έκπτωσης σε σχέση με το δεσπόζοντα πάροχο.

Προτού αποφασίσετε καλό θα είναι να κάνετε τη σύγκριση, υπολογίζοντας την κατανάλωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος (πχ ενός έτους). Εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί πάροχοι κάνουν ειδικές εκπτώσεις στην αρχή του προγράμματος που προσφέρουν πχ για ένα 3μηνο ή 6μηνο και στη συνέχεια χρεώνουν με βάση άλλο τιμολόγιο. Εάν λοιπόν συγκρίνετε το συνολικό ετήσιο κόστος, θα διαπιστώσετε ποιο θα είναι και το πραγματικό όφελός σας.

Τρίτον κάνετε τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας όσους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς έχετε διαθέσιμους. Εάν έχετε γραφτεί στο ebill της ΔΕΗ μπορείτε να κατεβάσετε όλους τους λογαριασμούς σας και να κάνετε πιο εύκολα τη σύγκριση.

Δείτε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνετε, πόσες νυχτερινές κλπ. Προσοχή η σύγκριση και ο υπολογισμός αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού (ενέργεια) αφού το δίκτυο (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), τα τέλη (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, Δήμος, ΕΡΤ) και οι φόροι είναι κοινά για όλους τους παρόχους.

Στο λογαριασμό σας της ΔΕΗ είναι το κομμάτι που αναγράφει “Χρεώσεις Προμήθειας ΔΕΗ”. Τέταρτον κάνετε τη σύγκριση όχι στο ονομαστικό τιμολόγιο αλλά υπολογίζοντας και τις τυχόν επιπλέον εκπτώσεις που προσφέρει ο κάθε πάροχος (πχ εμπρόθεσμης εξόφλησης, πάγιας εντολής κλπ). Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το πάγιο (εάν αυτό υπάρχει αφού κάποιοι πάροχοι δεν το χρεώνουν).

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να δείτε είναι η εγγύηση. Αρκετές εταιρείες δε ζητούν εγγύηση, σε περίπτωση που δοθεί πάγια εντολή εξόφλησης του λογαριασμού. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο όφελος και την επιστροφή της εγγύησης που είχατε δώσει στον προηγούμενο προμηθευτή σας. Τέλος, προσοχή στα ψιλά γράμματα: Στις συμβάσεις περιλαμβάνονται ρήτρες ή πρόσθετες χρεώσεις για τα τιμολόγια (πχ ρήτρα Οριακής τιμής συστήματος, πρόσθετη χρέωση CO2). Επίσης εάν το συμβόλαιο έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενημερωθείτε για το τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα penalties για πιθανή πρόωρη αποχώρησή σας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =