αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέθανε ο ιδρυτής των IKEA. Είχε ξεκινήσει το διάσημο brand από την αυλή του σπιτιού του

Πέθανε ο ιδρυτής των IKEA. Είχε ξεκινήσει το διάσημο brand από την αυλή του σπιτιού του

Ο Ingvar Kamprad, ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων IKEA, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρία.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ingvar Kamprad, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο 91χρονος επιχειρηματίας είχε ξεκινήσει πουλώντας σπίρτα σε ηλικία 5 ετών, τα οποία αγόραζε χύμα και στη συνέχεια πουλούσε ξεχωριστά. Η IKEA ξεκίνησε σαν ένα μικρό μαγαζί στην αυλή του Kamprad, όπου πουλούσε ρολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Σύντομα όμως άρχισε να γίνεται γνωστό για τα εργονομικά του έπιπλα και ο Kamprad έφτασε να γίνει τελικά ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με ένα άρθρο της σουηδικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Veckans Affärer το 2004, ο Kamprad ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2010, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον ενδέκατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα, έπεσε στην 162η θέση λόγω εμπλοκής των κεφαλαίων του. Τον Ιούνιο του 2015, ο Kamprad κατατάχθηκε ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στον Δείκτη Bloomberg Billionaires, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 43,2 δισ. δολαρίων.

Το ναζιστικό παρελθόν

Ο ιδρυτής της IKEA είχε απασχολήσει σχετικά με το παρελθόν του και τις σχέσεις του με τους Ναζί, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του.

Το 1994, προσωπικές επιστολές του Σουηδού φασίστα Per Engdahl δημοσιοποιήθηκαν μετά το θάνατό του και αποκαλύφθηκε ότι ο Kamprad είχε προσχωρήσει στο κίνημα Pro-fascist New Swedish Movement (Nysvenska Rörelsen) του Engdahl το 1942. Ο Kamprad ήταν μόλις 16 ετών και συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους ενώ παράλληλα στρατολογούσε μέλη στην εν λόγω ομάδα τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 1945. Όταν ο Kamprad εγκατέλειψε την ομάδα παρέμεινε προσωπικός φίλος του Engdahl μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Kamprad σε επιστολή του 1994 προς τους υπαλλήλους του IKEA, αποκάλεσε την εμπλοκή του με οργάνωση “το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του” και υποστήριξε πως ήταν ένας έφηβος πολιτικά επηρεασμένος από τον πατέρα και τη γιαγιά του στο Sudet στη Γερμανία.

Το 2011, η δημοσιογράφος Elisabeth Åsbrink αποκάλυψε ότι η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας δημιούργησε αρχείο για τον Kamprad με τίτλο “Ναζί” και ότι ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 2010 της είπε: Ο Per Engdahl είναι ένας μεγάλος άνθρωπος και θα τον υποστηρίζω για όσο καιρό όπως ζω».

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =