αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάνω από 4 δισ. ευρώ σε φόρους θα πληρώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2016

Πάνω από 4 δισ. ευρώ σε φόρους θα πληρώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2016

Το «φουσκωμένο» κατά περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις της χώρας αποτελεί το έκτο κατά σειρά χτύπημα εις βάρος του ελληνικού επιχειρείν. Σε μια καταστροφική –όπως εξελίσσεται– χρονιά, οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων και προκαταβολές που αγγίζουν τα τέσσερα δισ. ευρώ μόνο για φέτος, με ΕΝΦΙΑ που πλησίασε το μισό δισ. ευρώ αλλά και με σειρά αυξήσεων σε συντελεστές που για τις εταιρείες αποτελούν βασικό στοιχείο του κόστους (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών).

Πώς προκύπτει το ποσό των τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ; Όπως αναλύει η Καθημερινή, περίπου 4 δισ. ευρώ βεβαιώθηκαν μόνο ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ πρέπει να προστεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί από Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο. Επίσης, μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση άνω των 170 εκατ. ευρώ.

Εξι χαράτσια

Αθροιστικά, μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί έξι χαράτσια στις επιχειρήσεις τα οποία είναι τα εξής:

1. Αυξήθηκε ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη φετινή εκκαθάριση έχουν προκύψει φορολογικά βάρη 4 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Ιούλιο, οι εταιρείες κατέβαλαν 775 εκατ. ευρώ.

2. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου. Μπορεί ο συντελεστής 100% να ισχύει από πέρυσι, ωστόσο φέτος υπολογίστηκε επί υψηλότερου συντελεστή φόρου, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της εφορίας να βαραίνει ακόμη περισσότερο.

3. Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μέτρο με σημαντικές επιπτώσεις ειδικά στις εταιρείες εντάσεως εργασίας.

4. Αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, ενώ και ο βασικός συντελεστής υπολογισμού για τα προς αξιοποίηση ακίνητα αυξήθηκε από το 0,5% στο 0,55%.

5. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 24%. Λόγω της κρίσης, η πρόσθετη επιβάρυνση δεν μετακυλίσθηκε στον τελικό καταναλωτή –ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός και ουσιαστικά δεν επιβαρύνθηκε από την αύξηση του φόρου– αλλά απορροφήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από τις ίδιες τις εταιρείες.

6. Αυξήθηκαν ή αυξάνονται ειδικοί φόροι που πλήττουν συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: φόρος στα τσιγάρα, στον καφέ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη συνδρομητική τηλεόραση, στο internet, στα ξενοδοχεία. Και αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν το επιχειρείν, καθώς είτε απορροφούνται από τις εταιρείες είτε επηρεάζουν τα έσοδα (σ.σ. για πρώτη φορά καταγράφηκε στο εξάμηνο μείωση στον αριθμό των πελατών της συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − ten =