αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Jeff Bezos έκανε ο ίδιος τις job interviews για προσλήψεις στην Amazon. Και πρέπει να το κάνεις κι εσύ

Ο Jeff Bezos έκανε ο ίδιος τις job interviews για προσλήψεις στην Amazon. Και πρέπει να το κάνεις κι εσύ

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, είναι όμως πραγματικότητα: Ο Jeff Bezos, από το ξεκίνημα της Amazon συνήθιζε να κάνει ο ίδιος τις τελικές job interviews, για να προσλάβει νέο προσωπικό στην Amazon. Μάλιστα, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, ο Bezos φαίνεται να διατήρησε αυτή του την τακτική, ακόμα και όταν η Amazon είχε γίνει μια πολύ μεγάλη εταιρία, το 1998. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιες φορές… να το κάνει ακόμα.

Γιατί όμως ένας τόσο πλούσιος άνθρωπος, με μια τόσο μεγάλη εταιρία, να ξοδεύει τον χρόνο του για να κάνει μια δουλειά που άλλοι την θεωρούν «διαδικαστική»; Προφανώς ο Jeff Bezos κάτι ήξερε παραπάνω. Ουσιαστικά επένδυε τον χρόνο του, έτσι ώστε να βρει τους καλύτερους εργαζομένους, οι οποίοι θα κάνουν την Amazon έναν «γίγαντα».

Ειδικά στο ξεκίνημα μιας εταιρίας, είναι πολύ σημαντικό το ποια άτομα θα αποτελέσουν την ομάδα της. Φαίνεται όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι κομβικό, ακόμα κι αν η ίδια εταιρία περάσει το «φράγμα» των 100-150 εργαζομένων. Ακολουθούν οι 3 βασικοί λόγοι, για τους οποίους πρέπει και εσύ να κάνεις τις job interviews, αν είσαι ιδρυτής σε μια εταιρία ή startup.

1- Εσύ καθορίζεις την εταιρική κουλτούρα

Είναι ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου- ιδρυτή να δημιουργεί και να διατηρεί την κουλτούρα της εταιρείας. Από τις βασικές αξίες που αφορούν την ηθική της εργασίας, μέχρι την τακτική στις προσλήψεις. Ο ιδρυτής μπορεί να χτίσει την κουλτούρα. Και το σημαντικότερο: Είναι αυτός που μπορεί να την μεταφέρει σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο, πολύ γρήγορα. Ίσως αρκεί μια φράση: «Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί ξεκίνησα αυτήν την επιχείρηση, που βλέπω να πηγαίνουμε και τι χρειάζεται να κάνετε για να είστε επιτυχής εδώ».

2- Κερδίζεις τον ανταγωνισμό

Πιθανότατα, ο «ανταγωνιστής CEO» δεν κάνει το ίδιο. Έχει αναθέσει… σε άλλους τις job interviews. Εδώ είναι η ευκαιρία σου, για να πάρεις το πλεονέκτημα και να προσλάβεις τους καλύτερους. Θα μάθεις από πρώτο χέρι τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τους φόβους και τα όνειρα των υποψηφίων. Θα τους ακούς, καθώς οραματίζονται τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής τους. Οι προσλήψεις είναι ένα «παιχνίδι» που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μόνο μία επιχείρηση καταφέρνει τελικά να προσλάβει εκείνον τον σούπερ σταρ.

3- Διαχειρίζεσαι καλύτερα το μπάτζετ

Είναι λογικό να μην έχεις αμέτρητα χρήματα για προσλήψεις. Πρέπει να επενδυθούν σωστά. Αν κάνεις όλες τις τελικές συνεντεύξεις εσύ, θα ξέρεις που πηγαίνουν τα χρήματα και θα είσαι «σίγουρος» ότι πάνε στις καλύτερες δυνατές επιλογές. Στο τέλος, πιθανότατα θα έχεις εξοικονομήσει και κάποια χρήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 9 =