αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Elon Musk δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τα business plans. Και τώρα;

Ο Elon Musk δήλωσε ότι δεν χρειάζεται τα business plans. Και τώρα;

Είναι μια από της φράσεις που θα ακούσεις συχνότερα στον επιχειρηματικό κόσμο: Τα business plans. Σε αυτά αναφέρθηκε πρόσφατα ο Elon Musk. Κατά την ομιλία του στο SWSX Festival. Αλλά όχι με τον τρόπο που θα περίμεναν οι περισσότεροι. Ο γνωστός επιχειρηματίας δήλωσε ότι δεν είναι μεγάλος fan των business plans και δεν τα χρειάζεται. Αντίθετα, εργάζεται στο επίπεδο οραματισμού και αφήνει τις λειτουργικές λεπτομέρειες σε άλλους.

Και τώρα; Μπορείς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση κι εσύ χωρίς business plan; Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι επιχειρηματίες που εργάζονται με αυτό τον τολμηρό τρόπο. Θεωρούν ότι η οικοδόμηση μιας εταιρείας μοιάζει περισσότερο με τη βελτιστοποίηση της τζαζ μουσικής (να ξεκινήστε με μια ιδέα και να ”τρέξτε” με αυτήν), και λιγότερο με το να παίζετε μια μουσική συμφωνία (να αποθηκεύσετε ένα σχέδιο και να το ακολουθήσετε).

Αλλά ας προσγειωθούμε. Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την δήλωση του Musk, το αμερικανικό inc.com τονίζει ότι αν είσαι στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής σου διαδρομής, θες πλάνο. Ο Musk (άλλοι serial entrepreneurs) δεν δημιουργούν επιχειρηματικά σχέδια για τα projects τους, επειδή έχουν ξεπεράσει την ανάγκη τους, όχι επειδή πιστεύουν ότι τα σχέδια είναι περιττά.

Στα πρώτα στάδια μιας startup, ένα business plan εκτελεί δύο λειτουργίες, μια εξωτερική και μια εσωτερική:

  1. Είναι ένα εργαλείο προσέλκυσης, που πείθει τους υποψήφιους επενδυτές, τους υπαλλήλους και τους πελάτες, ότι η εταιρεία θα είναι επιτυχής. (Εξωτερικά)
  2. Παρέχει δομή και κατεύθυνση έτσι ώστε όλοι στην ομάδα να μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν μετρήσιμους στόχους και ορόσημα. (Εσωτερικά)

Τι χρειάζεται ο Musk από τα δύο; Τίποτα! Ο ίδιος έχει πλέον πολύ μεγάλο personal brand και δεν χρειάζεται αρχικά business plans, για να πείσει υποψήφιους επενδυτές. Και στο Εσωτερικό; Ο Musk έχει ήδη κατασκευάσει αρκετές επιχειρήσεις που δεν χρειάζεται πλέον οδηγούς για να του πουν εάν ένα project είναι εκεί που πρέπει να είναι.

Καταλήγοντας: Αν ξεκινάς να μαθαίνεις ένα πεδίο, είτε αυτό είναι η επχιειρηματικότητα ή ένα απλό skill ή μια τέχνη, πρέπει να έχεις πλάνα που θα σε βοηθούν να πορευτείς σωστά. Όταν γίνεις πιο έμπειρος – και ίσως έχεις κάποιες επιτυχίες- τότε μπορεις να σπάσεις τους κανόνες. Και να πας στο επόμενο level. Τότε όλοι θα μιλούν για εσένα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =