αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ CEO που απέλυσε όλη την εταιρία του και έκανε νέες προσλήψεις με το τεστ «μπύρας και μπάρμπεκιου»

Ο CEO που απέλυσε όλη την εταιρία του και έκανε νέες προσλήψεις με το τεστ «μπύρας και μπάρμπεκιου»

«Συνειδητοποίησα ότι δεν είχα τους κατάλληλους ανθρώπους» λέει ο CEO της εταιρίας 1-800-GOT-JUNK, Brian Scudamore και συνεχίζει: «Έπρεπε να καθαρίσω το σπίτι και να ξαναρχίσω». Ναι, τελικά ο Brian Scudamore έκανε την απίστευτη κίνηση στην επιχείρηση του: το 1994 απέλυσε όλους τους 11 υπαλλήλους του, με σκοπό να προσλάβει άλλους.

Και μάλλον έκανε το σωστό. Αφού η εταιρία απομάκρυνσης απορριμάτων που διαθέτει, έχει αναπτυχθεί και σήμερα διαθέτει 400 εργαζομένους. Λειτουργεί σε 180 μετρό, ενώ έχει ετήσια έσοδα πάνω από 200 εκατ. δολάρια, όπως διαβάζουμε στο CNBC.

Ο Scudamore αποδίδει την επιτυχία του στην εξεύρεση των σωστών ανθρώπων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις μια τέτοια επιχείρηση, πέρα από το εμπορικό της σήμα, είναι να έχει σπουδαίους ανθρώπους.

«Είναι η μυστική μας σάλτσα» υπογραμμίζει ο Brian Scudamore.

Όταν το 1994 αποφάσισε να κάνει το «μεγάλο καθάρισμα», δεν προσέλαβε ανθρώπους με κλασικές συνεντεύξεις. «Ένα από τα πράγματα που συνειδητοποίησα εκείνη την ημέρα ήταν ότι δεν απολάμβανα να δουλεύω με αυτούς τους ανθρώπους» λέει. Και και έτσι στις νέες προσλήψεις αποφάσισε να ρωτά τον εαυτό του: «Θα έπινα μια μπύρα με αυτό το άτομο; Θα τον καλούσα για μπάρμπεκιου;».

«Θέλω ανθρώπους που θα είναι υπάλληλοι και φίλου μου ταυτόχρονα» τονίζει. Έτσι λοιπόν, δεν πήγαινε στις συνεντεύξεις με κατάλογο ερωτήσεων, ούτε έκανε στεγνές επαγγελματικές συζητήσεις. Άλλα μιλούσε με τους υποψήφιους εργαζομένους, όπως θα μιλούσε με έναν φίλο του, πίνοντας μια μπύρα. Αν το εκάστοτε άτομο που φαινόταν ενδιαφέρον σαν προσωπικότητα και είχε πάθος για αυτό που έκανε, τον προσλάμβανε στην εταιρία.

Σήμερα, ο CEO προτείνει σε όσους οργανώνουν συνεντεύξεις για δουλειά, να κάνουν δύο ερωτήσεις στον εαυτό τους, αφού δουν έναν υποψήφιο: «Θα καθόμουν με αυτό το άτομο για να απολαύσω μια μπύρα ή έναν καφέ;» και «θα ταίριαζε σε ένα μπάρμπεκιου event;». Με αυτό τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις τη σωστή ομάδα και έτσι να αναπτυχθεί η επιχείρηση σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − fifteen =