αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «χάρτης» του Χρηματιστηρίου: Ποιες εταιρίες κατέγραψαν άνοδο και ποιες πτώση το 2016

Ο «χάρτης» του Χρηματιστηρίου: Ποιες εταιρίες κατέγραψαν άνοδο και ποιες πτώση το 2016

Αξιοσημείωτη άνοδο λειτουργικών επιδόσεων και ακόμη μεγαλύτερη καθαρών κερδών εμφάνισαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών το 2016 σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς.

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (164 εταιρείες που είχαν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις έως και μεσημέρι του Σαββάτου, δεν περιλαμβάνονται για λόγους συγκρισιμότητα τράπεζες και ΑΕΕΧ), ο αθροιστικός κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2,1%, το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκε κατά 15,1% και το καθαρό αποτέλεσμα κατά 104,9%! (από τα 961,2 εκατ. στο 1,969 δις ευρώ).

Στους παράγοντες που συνέβαλαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται, όπως σημειώνει το Euro2day.gr: α) Τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης που επηρέασαν θετικά τον κλάδο των διυλιστηρίων β) Η άνοδος τιμών των μετάλλων, που επέδρασε θετικά στο μικτό περιθώριο κέρδους πολλών μεταλλουργικών επιχειρήσεων γ) Η διατήρηση του κόστους των καυσίμων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα δ) Η αύξηση των εξαγωγών και της δραστηριότητας του εισερχόμενου τουρισμού ε) Τα προγράμματα αναδιοργάνωσης των εργασιών τους που υλοποιούν κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες στ) Η σταδιακή αποχώρηση από το ταμπλό προβληματικών επιχειρήσεων.

Πάντως, ένα σημαντικό τμήμα της βελτίωσης οφείλεται κυρίως στην συνδρομή των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) και της ΔΕΗ, ωστόσο και η γενικότερη εικόνα των εισηγμένων εμφανίστηκε βελτιωμένη, καθώς:

* Από τις 165 εταιρείες, οι 93 εμφάνισαν κέρδη και οι 72 ζημίες.

* Οι όμιλοι που βελτίωσαν το καθαρό τους αποτέλεσμα (ανεξάρτητα από το αν ήταν κερδοφόροι ή ζημιογόνοι) ήταν περισσότεροι από εκείνους που το επιδείνωσαν (107 έναντι 58, αντίστοιχα).

* 26 εταιρείες επέστρεψαν από τις ζημίες στα κέρδη (turn around stories). Πρόκειται για τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Βογιατζόγλου, Αφοί Κορδέλλου, Δάιος Πλαστικά, ΔΕΗ, ΥΓΕΙΑ, Ιατρικό Αθηνών, ΒΙΣ, Nexans Hellas, ΧΑΛΚΟΡ, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, FG Europe, Κλουκίνας-Λάππας, Quest Holdings, Intralot, VIDAVO, Παΐρης, Ίλυδα, Λογισμός, Optronics, Interwood-Ξυλεμπορία, Έλαστρον, Κυριακούλης, Performance, Yalco, Lavipharm (οι δύο τελευταίες με τη βοήθεια έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων). Αρκετές βέβαια εξ’ αυτών μετέτρεψαν τις μικρές ζημίες τους σε περιορισμένα κέρδη.

* 34 εισηγμένες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή το ύψος των διαθεσίμων τους ήταν υψηλότερο από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Entersoft, Flexopack, Grivalia, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, JUMBO, Mediterra Hellas, Mermeren Kombinat, Nexans  Hellas, PROFILE, Quest Holdings, Sarantis, VIDAVO, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Κανάκης, ΓΕΚΕ, ΕΥΑΘ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Optronics, Centric, Καρέλιας, Kleeman, Ideal και Epsilon Net.

* 20 εταιρείες έκλεισαν την χρήση με αρνητικά ίδια κεφάλαια (Compucon, Pasal Development, Sato, ΑΝΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ, ΣΙΔΜΑ, Σφακιανάκης, Τζιρακιάν (έχει υπάρξει προκαταβολή μετόχων έναντι ΑΜΚ), Frigoglass, Πήγασος, Forthnet, Alpha Grissin, ΕΛΓΕΚΑ, Ακρίτας, Νίκας, Τρόπαια, Eurobrokers, Μπουτάρης, Yalco και Lavipharm.

* Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 6,15%.

* To σύνολο του μακροπρόθεσμου δανεισμού ανήλθε στα 18,87 δισ., των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων στα 9,42 δισ. και των ταμειακών διαθεσίμων στα 9,1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το καθαρό χρέος των 165 εισηγμένων διαμορφώθηκε στα 19,2 δισ. ευρώ.

* Ο μέσος δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» ήταν 2,32 φορές, καθώς το αθροιστικό EBITDA αυξήθηκε στα 8,27 δισ. από τα 7,18 δισ. ευρώ του 2015.

* Το σύνολο των λειτουργικών ταμειακών ροών ήταν 5,16 δις ευρώ και το σύνολο των επενδυτικών ταμειακών ροών -3,2 δισ., με αποτέλεσμα να «περισσέψει» 1,944 δισ. ευρώ, το οποίο είτε μείωσε τον καθαρό δανεισμό, είτε κατευθύνθηκε στους μετόχους, είτε τέλος είχαμε ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Μεταξύ των κλάδων που κέρδισαν τις εντυπώσεις ήταν αυτοί των διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) και των πλαστικών (πχ Πλαστικά Θράκης, Flexopack), ενώ σημαντική βελτίωση σημείωσαν οι κλάδοι των μετάλλων (πχ Viohalco, ΧΑΛΚΟΡ, Nexans ΑΛΚΑΤ Hellas, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου), των ιχθυοκαλλιεργειών (σε λειτουργικό τουλάχιστον επίπεδο), των οχημάτων (Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική, Σφακιανάκης), της ιδιωτικής υγείας (ΥΓΕΙΑ, Ιατρικό Αθηνών). Επίσης, για μια ακόμη χρονιά οι ακτοπλοϊκοί Όμιλοι… έβγαλαν το κεφάλι πάνω από το νερό, σημειώνοντας κέρδη (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ).

Άλλες εισηγμένες που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις του ήταν ο Μυτιληναίος, η Coca-Cola HBC, ο ΟΤΕ, τα Folli-Follie, η Sarantis, η Fourlis, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η MLS, η JUMBO, η AS Company, η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο Κανάκης, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Autohellas και η ΕΛΙΝΟΙΛ.

Από την άλλη πλευρά, κλάδοι όπως αυτοί της κλωστοϋφαντουργίας, των μέσων μαζικής επικοινωνίας και του προφίλ αλουμινίου παρουσίασαν αδύναμα οικονομικά στοιχεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 17 =